Zbog kršenja policijskog sata u Tuzlanskom kantonu kažnjeno 130 osoba, moraju platiti po 150 KM

Screenshot 2 89

Izmjena Zakona o javnom redu i miru policiji u Tuzlanskom kantonu je dala veće ovlasti u pandemiji. Nakon što je zakon stupio na snagu, policija je počela postupati po naredbama te su zbog kretanja u vrijeme policijskog sata 130 osoba novčano kaznili.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona 30. marta ove godine izmijenili su Kantonalni zakon o javnom redu i miru, koji je policijskim službenicima pružio veće ovlasti u oblasti sankcionisanja nesavjesnih građana koji se ne pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera u vremenu pandemije koronavirusa, čime u opasnost dovode svoje, ali i živote šire društvene zajednice.

Kako je potvrđeno iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, u proteklih 14 dana policajci su u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH upozorili 4.381 osobu koja nije koristila zaštitnu masku, a za njih dvije su izdati prekršajni nalozi zbog nepostupanja po službenoj dužnosti.

Kako je pojašnjeno za Klix.ba, riječ je o osobama koje nakon opomene policije nisu željele adekvatno staviti masku na svoje lice, zbog čega je nad njima primijenjena spomenuta represivna mjera.

Za razliku od onih koji na adekvatan način nisu nosili zaštitne maske, policija je znatno represivnije djelovala od 21 sat uvečer do pet sati ujutro, odnosno u periodu zabrane kretanja za stanovništvo.

Kako nam je potvrđeno, u proteklih 14 dana u vrijeme policijskog sata kontrolisana je 1.341 osoba, a za njih 130 su izdati prekršajni nalozi. Prema izmjenama zakona, riječ je o novčanoj kazni u iznosu od 150 konvertibilnih maraka.

Glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić za Klix.ba je kazala da njihovi službenici aktivno vrše nadzor na poštivanjem mjera koje su trenutno na snazi, a sve s ciljem očuvanja zdravlja stanovništva.

“Policijski službenici kontinuirano provode i niz preventivnih mjera i aktivnosti. Cilj je podizati svijest kod šire javnosti o značaju poštivanja svih naloženih mjera. I ovom prilikom još jednom apelujemo na građane da poštuju zakon, odnosno naložene mjere i preporuke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK te na taj način sačuvaju svoje i zdravlje drugih.”, kazala nam je Kapidžić.

S druge strane, epidemiološku situaciju u proteklih sedam dana u Tuzlanskom kantonu je karakterizirao porast novozaraženih, ali i povećanje pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranih pacijenata.

Također, u sedmici iza nas zabilježeno je i povećanje broja hospitaliziranih zbog čega je formirana i četvrta COVID bolnica u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a koji u ovom trenutku broji 250 osoba na liječenju od COVID-a 19.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE