Zbog najavljenog štrajka u ArcelorMittal-u, Zeničani bi mogli ostati bez grijanja

Zbog najavljenog štrajka u ArcelorMittal-u, Zeničani bi mogli ostati bez grijanja

Sezona grijanja u Zenici, kao i ranijih godina, počinje danas i sve je spremno da Zeničani osjete mlake radijatore u svojim domovima. Iako je od prošle godine u funkciji nova Toplana, problemi s grijanjem mogli bi nastati ukoliko dođe do generalnog štrajka u kompaniji ArcelorMittal koja, kao većinski vlasnik Toplane, upravlja svim procesima u njenom radu i distribuciji toplotne energije prema Gradu, navodi BHRT.

Tople radijatore korisnici sistema centralnog grijanja u Zenici imat će od nedjelje, 15.oktobra, potvrđeno je iz JP „Grijanje“ Zenica. Iz preduzeća zaduženog za distribuciju toplotne energije naglasili su i to da cijena usluge ostaje na nivou prošle sezone.

“Od protekle sezone isporučilac toplinske energije nam je Toplana Zenica i mi smo već uputili zahtjev prema Toplani za početak punjenja mreže daljinskog grijanja”, kaže Kemal Veledar iz JP “Grijanje” Zenica.

Da je sve spremno za početak nove sezone grijanja u Zenici, potvrđuju i u kompaniji ArcelorMittal.

“Obavještavamo Vas da proizvodni proces Toplane Zenica teče neometano i regularne pripremne aktivnosti za predstojeću sezonu grijanja su u toku”, navode iz ArcelorMittal-a.

Iako je formirano zasebno zajedničko preduzeće, Toplana Zenica u kojem je jedan od vlasnika i Grad Zenica, sve odluke o radu preduzeća donosi isključivo uprava kompanije ArcelorMittal Zenica koja je većinski vlasnik Toplane. Zbog najavljenog generalnog štrajka radnika ArcelorMittala vrlo izvjesno je da od 20.11. može doći do prekida ili reduciranja isporuke toplotne energije prema gradu.

“To će veliki uticaj ostaviti na grad Zenicu. Sama pomisao da ostaje grad bez toplote, znači idemo u zimu i to nije uredu”, ističe Rašid Fetić, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala” Zenica.

“Većinski vlasnik Toplane je ArcelorMittal, Grad ima učešće 20% u vlasništvu, nema mogućnost odlučivanja i koliko ja znam nema baš čak ni mogućnost pristupa informacijama koliko se energije troši, kakvo je finansijsko poslovanje, koliko košta energija… Po kojoj se cijeni prodaje toplota ArcelorMittalu za njihove tehnološke potrebe, puno je otvorenih pitanja…”, naglašava Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

Od samog početka, a tako i danas javnost u Zenici nema dovoljno informacija o funkcionisanju Toplane, smještene u krugu fabrike ArcelorMittal. Na pitanje da li će prema Gradu ići dostatna količina toplotne energije uprkos generalnom štrajku, remontu ili bilo kojem procesu unutar ArcelorMittala koji znači reduciranu ili prekinutu integralnu proizvodnju niko ne daje jasan odgovor koji želi da čuje oko 13 000 korisnika sistema daljinskog grijanja u Zenici.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica