Portal 072info

Zbog nedolaska vijećnika parlamentarne većine na hitnu sjednicu vijeća, Zenica ostaje u finansijskoj blokadi

Još jedan pokušaj da se održi sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj će se usvojiti Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01. – 31.03.2020. godine ostao je bez rezultata.

Iako je sjednici pristupilo 14 vijećnika koji su bili spremni podržati usvajanje Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica i time deblokirati zaustavljene finansijske procese, to nije bilo dovoljno s obzirom da zbog nedolaska vijećnika koalicione većine SDA, A-SDA i SBB BiH nije bilo kvoruma za punovažno odlučivanje Gradskog vijeća Zenica.

Inače, sjednicu je vodio vijećnik Sanjin Aldobašić, član Radnog predsjedništva, zbog toga što predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Diana Bešić ni ovaj put nije postupila po prijedlogu 12 vijećnika za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi se usvojila Odluka o privremenom finansiranju.

U uvodnim napomenama vijećnik Sanjin Aldobašić je naglasio kako je shodno Poslovniku o radu Gradskog vijeća Zenica predsjedavajuća bila dužna zakazati hitnu sjednicu u roku od dva dana, jer se radilo o zahtjevu potpisanom od strane 12 vijećnika, a koji je predsjedavajućoj dostavljen u utorak, 11.02.2020. godine. Također je naveo da je predsjedavajuća odbila zakazati sjednicu.

Na početku sjednice gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je rekao: “Kao što vidite sjednici prisustvuju i porodilje koje zbog finansijske blokade Grada nisu dobile naknade koje im po zakonu pripadaju. Kao što vidite oni koji su ih doveli u takvu situaciju, a to su predstavnici parlamentarne većine koja mjesecima odbija sve konstruktivne prijedloge Gradske uprave i mene kao Gradonačelnika, nisu se udostojili da dođu na današnju sjednicu. Zahvaljujem se prozeničkim vijećnicima koji su još jednom pokazali volju i želju da ovaj grad živi. Opet ponavljam da je zakonska obaveza ukoliko se budžet ne usvoji do 31. decembra tekuće godine, da Gradsko vijeće donese Odluku o privremenom finansiranju. Tri puta smo dostavljali Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu. Budžetski kalendar smo u potpunosti ispoštovali. Suština je da predstavnici koalicione većine koju čine SDA, A-SDA i SBB BiH od Zenice već tri i po godine pokušavaju napraviti “grad slučaj”. I unatoč svemu ih pozivam da se drže važećih zakona i propisa. Zbog njihovog neodgovornog ponašanja zaustavljene su isplate porodiljama, bolesnim, sportskim kolektivima, korisnicima stalne novčane pomoći, kao i zaposlenim. Ovo je sila koju ne treba nikad niko da zaboravi. Niko nema pravo da blokira nesmetano odvijanje poslova iz nadležnosti Grada“.

Vijećnici koji su prisustvovali današnjoj sjednici, njih 14 od ukupno 31 vijećnika koliko broji Gradsko vijeće Zenica, u svojim su obraćanjima istakli da su zahtjev za sazivanje hitne sjednice Gradskog vijeća potpisali isključivo s ciljem da se održi sjednica i usvoji Odluka o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01. – 31.03.2020. godine, kako posljedice neusvajanja ove odluke ne bi trpjeli građani Zenice, posebno one kategorije kojima su utvrđene novčane naknade po određenim osnovama i koje se isplaćuju iz budžeta Grada. 

Oni su pozvali predstavnike parlamentarne većine da se vrate u okvire demokratije i raspravljaju o najvažnijim pitanjima za građane Zenice.

Zenica.ba

Podijelite članak
  • 18
    Shares

Počitajte još

Od utorka isplate sredstava za porodilje, dječiji dodatak, stambenog zbrinjavanja…

Redakcija

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović čestitao Dan nezavisnosti BiH

072info

BEZ AMANDMANA SDA: Usvojen budžet grada, deblokirana Zenica!

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box