Portal 072info

Zbog neispravne rasvjete građani u stalnoj opasnosti: Jalijski i Bilinopoljski most u Zenici mjesecima u kvaru

Javna rasvjeta na visećim pješačkim mostovima preko rijeke Bosne u Zenici Jalijskom i Bilinopoljskom godinama je problem u ovom gradu. Nekoliko puta je poplavljena, međutim, nedugo nakon toga, a s obzirom na to da je smještena u ogradi na mostu, nesvjesni građani je unište.

Tri varijante

Zbog toga su oba mosta već mjesecima u mraku. Iz Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove grada Zenice kažu da u ovogodišnjem budžetu nije bio planiran novac za rekonstrukciju javne rasvjete na ovim mostovima.

– Iskoristili smo priliku da napravimo projektnu dokumentaicju i da javnom rasvjetom pokrijemo oba mosta. Dostavljene su nam tri moguće varijante rješenja s LED rasvjetom, kojom se u posljednje vrijeme rješava rasvjeta na mostovima. U budžetu za 2018. godinu planirat ćemo novac za ovu namjenu – kažu iz ove službe.

Građani koji svakodnevno prelaze preko ovih mostova smatraju da se rasvjeta na njima treba što prije popraviti. Također, ogorčeni su na one koji to uništavaju.

Aleksa Vuković često šeta ovim dijelom grada i, kako kaže, smeta mu to što mostovi nisu osvijetljeni. 

Izdići svjetiljke

Da je potrebno rasvjetu što prije osposobiti, smatra i Arif Artuković, koji kaže da je opasno ovuda noću prolaziti.

– Možda svjetiljke treba postaviti na neku visinu, da vandali do njih teško mogu doći. Uglavnom, treba što prije osvijetliti ove lijepe mostove – ističe Artuković.

Dnevni avaz

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box