sarajevo koronavirus maske 1
10.11.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je registrirano 445 novozarazenih osoba nakon obrade 1.010 testiranih uzoraka. Na ulici gradjani su uglavnom disciplinirani i nose maske. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Policija u Sarajevu počela je aktivnije kažnjavati one koji usložnjavaju epidemiološku situaciju, odnosno ne ponašaju se u skladu s naredbama i preporukama kriznih štabova.
Potvrdio je to u izjavi za Klix.ba Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

“U protekla 24 sata kaženjeno je 149 osoba zbog nenošenja zaštitnih maski”, kazao nam je Hadžiabdić.
Zbog nepoštivanja mjera policajci mogu izreći kazne koje se kreću od 500 KM do 1.500 KM, zavisno od prekršaja. Hadžiabdić objašnjava da se u konkretnim slučajevima radi o kaznama od 500 KM. Kao i kod ostalih kazni, ako budu plaćene osam dana od izricanja, iznos je upola manji.
Podsjetimo, od petka, 5. marta, u Sarajevu su znatno pojačane kontrole poštivanja epidemioloških mjera, s tim da je prvi dan policija uglavnom provela upozoravajući građane.
Najavljeno je da će prvenstveno biti kontrolirano poštuje li se ograničenje kretanja od 23:00 do 5:00 sati i propisno nošenje zaštitinih maski na javnom mjestu.