Zbog nepoštivanja epidemioloških mjera izdati prekršajni nalozi od 91.400 KM

inspekcija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine su u septembru ove godine izvršili ukupno 1.902 inspekcijska nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera, u okviru kojih je kod 57 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, zbog čega su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 91.400 konvertibilnih maraka (KM), prenosi Anadolu Agency (AA).

Također su izrekli 411 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, izdali su četiri rješenja o zabrani rada i 55 upozorenja.

Najveći broj nadzora izvršile su kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Zeničko-dobojskom kantonu (547) i Kantonu Sarajevo (375).

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da je evidentiran nešto manji broj uočenih prekršaja u odnosu na prethodni mjesec.

Do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

Kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500 KM do 2.000 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM; za fizička lica od 100 KM do 2.000,00 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu KZ FBiH.

Apeluju na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

GODISNJICA
MARKETING