Portal 072info

Zbog nepoštivanja socijalne distance i nenošenja maski 117.845 KM kazni

koronavirus tramvaj piksel
15.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Od danas su u Sarajevu poceli redovno voziti tramvaji, nakon duze pauze zbog mjera prevencije sirenja Covid-19 virusa. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS do sada su u postupku pojačanih kontrola nad provođenjem i poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u vozilima javnog gradskog prevoza izvršili 36 inspekcijskih nadzora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kontrolisana su 482 putnika, od kojih sedam putnika (1,45 posto) nije imalo masku, te su isti evidentirani i upozoreni na poštivanje te mjere, kao i nepoštivanje fizičke distance, koja je najčešći razlog za dosad izrečena upozorenja postupajućih inspektora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vozači autobusa, tramvaja, trolejbusa i minibusa u kontrolisanim vozilima GRAS-a i Centroransa nosili su zaštitne maske, njihove kabine su zaštićene pleksiglasom, a imali su i osigurana sredstva za dezinfekciju radnog prostora. Konstatovano je i da se vrši redovna dezinfekcija vozila o čemu se vodi uredna evidencija.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove najavljuju nastavak pojačanih inspekcijskih aktivnosti što smatraju da je veoma značajno za dalje sprečavanje širenja bolesti i smanjenje zdravstvenog rizika, kao i jačanje discipline kod građana i privrednih subjekata radi dosljedne primjene donesenih mjera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U periodu dodatno pojačanih inspekcijskih nadzora do danas inspektori KUIP-a su izvršili 4.617 inspekcijskih nadzora, a zbog nepoštivanja socijalne distance i nenošenja maski izrečeno je 393 rješenja sa korektivnim mjerama i 73 prekršajnih naloga u iznosu od 117.845 KM.

Nadzori se provode u svim objektima na koje se naredba odnosi, a to su ugostiteljski objekti, trgovine, tržni centri, pekare, frizerski/kozmetički saloni, ustanove socijalne zaštite kao i u drugi objektima na osnovu dobijenih predstavki.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U slučaju utvrđivanja nepoštivanja naredbi i preporuka na osnovu člana 57. i 58. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zbog hitnosti mjere i opasnosti po život i zdravlje građana, nalažu se korektivne mjere na licu mjesta u formi rješenja.

Podijelite članak
  • 41
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Noćni život u vrijeme korone: “Trudim se da poštujem koliko mogu”

072info.com

Krivić: Tri scenarija za početak školske godine

072info.com

LIJEPE VIJESTI: Od septembra učenici ponovo u školama

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

CCB6E8DA 055F 4AA6 BDC2 C05AE9F52223