Zbog nuspojava lijekova umrlo 32 ljudi u Hrvatskoj

Podijelite vijest

lijekovi

Zbog nuspojava lijekova u Hrvatskoj su prošle godine umrla 32 lica, podaci su Agencije za lijekove i medicinske proizvode. U dva slučaja bila je riječ o samoubistvu, a u dva o predoziranju lijekom mlađih lica, dok su ostalo bile teško oboljele osobe.

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode prošle godine zaprimila je ukupno 2.491 prijavu sumnje na nuspojavu nekog lijeka, a većinom je bila riječ o neugodnim, ali neopasnim nuspojavama, dok je svaka treća prijava uključivala ozbiljne nuspojave koje mogu uzrokovati trajne posljedice po zdravlje, pa čak i smrt, prenose hrvatski mediji.

Na listi potencijalno rizičnih našlo se 2.837 lijekova, a prednjačili su lijekovi za kardiovaskularni sistem, antibiotici i vakcine, te lijekovi za nervni sistem i citostatici.

Hrvatska se po kvalitetu i broju prijava nuspojava na milion stanovnika popela za dva mjesta na skali, te zauzela visoko 14. mjesto među 115 država svijeta koje učestvuju u programu praćenja bezbjednosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.

Srna