Zbog objesnih vozača na bh. cestama mijenjat će se Zakon o sigurnosti saobraćaja?

27.05.2023., Sibenik - Prometna nesreca na izlazu iz Sibenika u kojoj je sudjelovalo jedno vozilo te udarilo u znak. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Stručnjaci su saglasni da su potrebne izmjene postojećeg zakonskog rješenja da bi bila povećana sigurnost na putevima u našoj zemlji. Mora biti napravljena detaljna analiza u koju će biti uključeni stručnjaci i potom pristupiti izmjenama postojeće regulative ili izradi novog zakona, javlja BHRT.

Da je Zakon o bezbjednosti saobraćaja potrebno mijenjati, saglasni sui u resornom ministarstvu.

Kreirati novi zakon

Postojeće zakonsko rješenje ima nedostake i nije usklađeno s evropskim direktivama, te je opredjeljenje da se umjesto izmjena postojećeg kreira novi Zakon o sigurnosti saobraćaja.

– Jedan od nedostataka je neprepoznavanje pojma obijesni vozač jer smo svjedoci da su ti pogotovo povratnici u činjenju krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti saobraćaja na putevima BiH ne kažnjavaju adekvatno. I to je jedan od najvećih nedostataka ovog zakona, kaže Anel Topalović, savjetnik ministra prometa i komunikacija BiH.

Još nije poznato šta će novo donijeti novi zakon da bi se stalo u kraj bahatim vozačima. Ono što je pokazala dosadašnja praksa, kaže stručnjak za sigurnost, jeste da visina novčanih kazni očito nije dala rezultata.

Zakon preuzeti od evropskih zemalja

Praktična rješenja postoje i potrebno ih je hitno preuzeti od evropskih i skandinavskih zemalja koje su takve probleme riješile uvođenjem limitatora brzine u vozila višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja.

– Kada je u pitanju nepoštivanje ograničenja brzine kretanja takva lica limitirana tako što će voziti svoje vozilo u koje mora biti ugrađen limitator brzine koji samo može razviti brzinu od 60-70 km/h. Ako su višestruki povratnici u činjenju vožnje pod dejstvom alkohola i prekoračenju brzine također ima uređaj koji se ugrađuje u vozilo gdje se detektuje prisustvo alkohola i onemogućava da stratuje, poručuje stručnjak za promet Milenko Jaćimović.

Podaci pokazuju da više ljudi strada u saobraćaju nego od posljedica vatrenog oružja. Tokom prošle godine na putevima BiH život su izgubile 222 osobe dok je 1.500 osoba zadobilo teške povrede.

Pretvoriti novčane kazne u zatvorske

– Ono što svakako treba raditi je i izmjene zakona o prekršajima. Ne dozvoliti mogućnost da neko sa pet, deset, dvadeset hiljada KM kazni se nalazi na putu odnosno da je država nemoćna da od tog lica naplati kaznu. Mora se naći načina kako to riješiti kroz izmjene zakona o prekršajima. Pretvaranje novčane u kaznu zatvora, pa tako osigurati da to lice ako je suočeno sa kaznom zatvora malo razmisli, mišljenja je Milija Radović iz Agencije za sigurnost prometa RS.

Kontinuirane analize koje bi unaprijedile sigurnost na putevima, te veća ulaganja neophodna su da bi se uticalo na svijest vozača. Naročito onih koji to tek trebaju to postati. U Agenciji za sigurnost saobraćaja navode primjer Slovenije koja je kroz ulaganje većih finansijskih sredstava i kroz aktivne kampanje uspjela smanjiti učešće mladih u nesrećama za 65 posto.