Zbog odlaganja otpada ugrožen plinovod BH-Gasa u Zenici, mještani strahuju od katastrofe

Mještani ulice Smetovski put u Zenici zabrinuti su za svoju sigurnost nakon što su primijetili da Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija (VIK) na ovom lokalitetu gdje se nalazi plinovod BH-Gasa odlaže otpad čime se stvara opterećenje na cijevi plinovoda. Nasipi zemlje, otpada i drugog materijala i danas su vidljivi na lokalitetu plinovoda iznad Zenice u ulici Smetovski put gdje se nalazi blizu stotinu domaćinstava. Zabrinuti za svoju sigurnost, nekoliko puta su se obraćali nadležnima od kojih su tražili da se spriječi odlaganje na tom lokalitetu kako ne bi došlo do oštećenja cijevi i katastrofe.

Kontaktirali smo JP Vodovod i kanalizacija koji su demantovali navode mještana da se na ovom lokalitetu odlažu fekalije, ali su potvrdili odlaganje zemlje.

“Nisu tačni navodi da smo na toj lokaciji odlagali fekalije. Nismo nikada to radili jer sve to ide u kanalizacijske kolektore. Preduzeće jeste na određenoj lokaciji odlagalo materijal, ali to je iz iskopa zemlje i šljunka”, kazali su iz JP Vodovod i kanalizacija.

Dodali su da duže vremena već ne vrše odlaganje na dijelu parcele gdje se nalaze cijevi plinovoda BH-Gasa već na drugom dijelu gdje nema plinske instalacije.

“Sigurnost gasovoda nije ugrožena ovim aktivnostima. Mi smo imali komunikaciju s kompanijom BH-Gas, razgovarali smo prije pola godine i nije bilo riječi da je nešto ugroženo niti nam je naloženo da poduzimamo neke aktivnosti”, kazali su iz VIK Zenica.

Mještani tvrde da je JP VIK na istom lokalitetu napravilo rampu koja se zaključava, ali da niko nije tražio dozvolu mjesne zajednice za odlaganje bilo kakvog otpada samo nekoliko desetina metara od kuća.

Iz BH-Gasa za Klix.ba su kazali da je na tom lokalitetu vidljiv odušak plinovoda te da su i oni prilikom obilaska primijetili odlaganje otpada u dužini od 50-100 metara, pa i preko plinovoda te da su poduzeli konkretne aktivnosti.

“BH-gas je uputio zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da se utvrde i provjere sva dešavanja koja su bila na ovom lokalitetu gdje prolazi gasovod niskog pritiska. Niko nije dobio nikakvu saglasnost za ova odlaganja od BH Gasa, niti smo učestvovali u nekim dogovorima. Ovo što je urađeno, urađeno je mimo saglasnosti BH-Gasa”, kazali su za Klix.ba.

Dodaju da je o svemu informisana i Gradska uprava Zenice kojoj su ukazali na ovaj problem, ali da će inspektori i predstavnici BH-Gasa čim prije se stvore za to uslovi izaći na lokalitet i analizirati stanje.

“Ogromne količine zemlje ili čega već tu se nalaze, ne znamo šta je odlagano, ali bez obzira na to, vidjeli smo i mala pomjeranja tla onoga što je naslagano. Očekujemo da inspekcijski organi čim prije izađu na teren i utvrde šta se dešava, ali znamo da nikakvu saglasnosti niko nije dobio niti ima neko pravo to da radi”, zaključili su iz BH-Gasa.

Klix.ba