Zbog omikrona odgađaju otvaranje granica: To bi bilo nepromišljeno i neodgovorno

ZAPADNA AUSTRALIJA

26CCF9BA 76B6 49AE B93D F46894B3C80E
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Najveća australska država, Zapadna Australija, odgađa planove za ponovno otvaranje granica 5. veljače, navodeći kao razlog rast broja zaraženih omikron varijantom covida 19 u istočnim državama, piše Hina.

U najnaseljenijoj australskoj državi, Novom Južnom Walesu u petak je prijavljeno 46 umrlih od covida, među kojima jedno dijete, što je najveći broj umrlih od početka pandemije, dok je u Victoriji umrlo 20 osoba.

Međutim, pad broja hospitaliziranih u obje države nudi nadu da je najnoviji val covida možda dosegao vrhunac.

ČITAJ JOŠ:  Romi u BiH u vremenu COVID pandemije: "Nemamo ništa, a nikoga nije briga"

Sve države i teritoriji, osim Zapadne Australije, ponovno su otvorile unutarnje granice u skladu s politikom života s covidom, unatoč povećanom broju oboljelih. Zapadna Australija trebala je otvoriti granice sljedećeg mjeseca.

No, premijer te države Mark McGowan iznenadio je izjavo da bi bilo “nepromišljeno i neodgovorno” otvoriti granice, s obzirom na brzo širenje omikrona. Otvaranje granica odgađa se do daljnjega ili barem dok postotak trostruko cijepljenih ne dosegne 80 posto. Sada je oko 26 posto.

“Nastavimo li prema početnom planu, namjerno ćemo izazvati tisuće slučajeva zaraze covidom u Zapadnoj Australiji, a u ovom trenutku ja to neću učiniti”, rekao je McGowan novinarima. Početni je plan, dodao je, bio utemeljen na manje zaraznoj delta varijanti.

ČITAJ JOŠ:  Ako krećete na put, potrebno strpljenje: Gužve na većini graničnih prijelaza u BiH

Država veličine Zapadne Europe u kojoj živi samo 2,7 milijuna ljudi mjesecima je bila zatvorena prema ostatku zemlje i svijeta, zahvaljujući čemu je imala mali broj zaraženih. Trenutno ima samo 83 aktivna slučaja, u usporedbi s 550 tisuća u cijeloj Australiji.

Ta će odluka vjerojatno naljutiti premijera Scotta Morrisona, koji je dugo pozivao sve države da se otvore i nauče živjeti s virusom.

Prema početnom planu, u Zapadnu Australiju mogli bi ući dva puta cijepljeni putnici, bez obveze 14-dnevne karantene. Sada će putnici morati biti tri puta cijepljeni.

ČITAJ JOŠ:  Od Bosne, Belfasta do Bjelorusije, tvrde nacionalne granice se vraćaju na najgori način

U ostatku Australije broj zaraženih znatno se povećao tijekom proteklih tjedana, zbog čega su bolnice pune, a zbog bolesti je poremećena i opskrba.

GODISNJICA
MARKETING