Portal 072info

Zbog ove reklame Amerikanci prijete bojkotom Coca-Cole

reklamaa

Ljuti Amerikanci prijete bojkotom kupovie Coca-Cole zbog, po njima, sporne reklame koju je ta kompanija pustila tokom finala sezone američkog nogometa, popularnog Super Bowla, kada cijena spota od 30 sekundi na televiziji dostiže i do četiri miliona dolara, piše France24.

Bura se podigla zbog reklame u kojoj je Coca-Cola željela slaviti različitost, a neki patrioti su je shvatili kao uvredu stanovnika SAD-a. U spotu se prikazuju ljudi različitih nacionalnosti snimljeni u različitim dijelovima SAD-a, a u podlozi svira patriotska pjesma “America is Beautiful” (Amerika je prekrasna) otpjevana na sedam različitih jezika.

Iz Coca-Cole tvrde da su reklamom željeli slaviti “različitost koja tu državu čini tako velikom”. No, kratko nakon što je reklama puštena u programu, na društvenim mrežama ljuti su građani počeli izražavati svoje nezadovoljstvo sadržajem, a neki su išli toliko daleko i pozvali na bojkot kupovine popularnog soka.

Najviše ih je zasmetala činjenica što je patriotska pjesma pjevana na stranim jezicima, među kojima su bili španski, hebrejski i hindu. “Od kada je u redu pjevati ‘America is Beautiful’ na bilo kojem drugom jeziku osim engleskog”, pisalo je u jednom od komentara.

Američki konzervativni mediji i političari također su krenuli u napad pa je Todd Starnes s Fox Newsa na Twitteru napisao da je “Coca-Cola službeno piće ilegalnih imigranata koji prelaze granicu”, dok je bivši republikanski kongresnik Allen West na blogu reklamu nazvao “izrazito unergonomic”.

Vecernji.hr

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box