Zbog ove tri greške rano ujutro cijeli dan bit ćete bez energije

b27a51af09b878649cbb2297e285fb87
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pritiskanje tipke za odgodu alarma, provjera poruka i e-mailova na mobitelu čim se probudite ujutro, ili rano ispijanje kafe, mogli bi biti glavni uzrok za nedostatak energije tokom dana, tvrdi dr. Karan Raj, ljekar britanskog Zavoda za javno zdravstvo iz Londona u objavi na Tik Toku, na kojem ga prati čak 4,1 milion korisnika.

Karan je hirurg te predavač na Imperial Collegeu u Londonu i Univerzitetu Sunderland i uvjeren je da bilo koja od ovih navika, a pogotovo dvije ili tri u kombinaciji, mogu dovesti do toga da dan započnete loše. U videu pod nazivom “Radite li ove stvari?”, kao prvu veliku grešku koju ujutro možemo napraviti navodi naviku pritiskanja dugmeta za odgodu alarma na satu ili mobitelu, jer se time i vaše tijelo “vraća” u ciklus spavanja.

To uzrokuje oslobađanje hormona koji potiču spavanje, što vas kad jednom ustanete može činiti umornima. Šta više, dr. Raj kaže kako tijelo i do četiri sata nakon što se probudite može imati višak tih hormona.

– Provjera mobitela čim se probudite također je pogrešna jutarnja rutina – kaže.

Naime, naš mozak nakon buđenja postupno prelazi iz delta stanja u theta, pa onda na alfa stanje moždanih valova. Pojednostavljeno, to znači da se budi postepeno, a ako prekinete taj ciklus bacanjem pogleda na ekran mobitela, vaš će mozak odmah preskočiti u alfa fazu i prebrzo postati previše aktivan.

– Ovo stanje može vas držati preosjetljivima doslovno cijeli dan – kaže.

Kad je, pak, u pitanju ispijanje prve jutarnje kafe, to bi trebalo odgoditi do iza podneva, kaže. Naime, kortizol je primarni hormon stresa koji se proizvodi u našim tijelima, a pomaže da održimo budnost i povećava razinu šećera u krvi. Naše tijelo prirodno počinje proizvoditi kortizol oko 8 ili 9 sati ujutro, pa ako u to vrijeme, ili ranije, popijemo kafu, ona neće imati željeni učinak.

– Umjesto toga, s kafom treba pričekati dok nam prirodna razina kortizola ne padne, što se događa kasnije. Ako tada popijete kafu, ona će djelovati razbuđujuće – kaže, a prenosi Daily Mail.

GODISNJICA
MARKETING