Portal 072info

Zbog ovih jutarnjih navika se debljamo

Jutro je jako važno kada je u pitanju tvoja kilaža. Ne zvuči baš pouzdano i logično, ali brojni naučnici su dokazali da određene jutarnje rutine mogu dosta da utječu na to da dobiješ na težini.

Zato, ako želiš da tvoje dijete i planovi vježbanja dovedu do rezultata, probaj da se pridržavaš novih navika kako bi dostigla svoju figuru iz snova.

Previše spavaš

Čula si alarm na alarmu za buđenje, ali nisi ustala na vrijeme? Poznato je da nedostatak sna podiže količinu kortizola u organizmu zbog čega nam se povećava apetit. Studija je otkrila da negativan utjecaj na težinu ima i pretjerani noćni odmor.

Pokazalo se da osobe koje spavaju više od deset sati imaju viši indeks tjelesne mase od onih koji to čine do sedam do devet sati tokom noći.

Ne namještaš krevet

Istraživanje je otkrilo da osobe koje svakog jutra slažu krevet imaju 19 posto više šansi da će se dobro naspavati tokom noći u odnosu na one koji to ne čine.

Možda će se na prvu loptu činiti smiješno, ali osobe koje namještaju krevet pokazuju i neke druge pohvalne navike, kao na primjer, skloniji su spremiti zdravi obrok za posao, a pokazali su se i boljim u raspoređivanju kućnog budžeta.

Osobe koje su se naspavale nemaju potrebu za slatkim i kaloričnim izvorima energije tokom dana što pozitivno utječe na figuru i održavanje tjelesne mase.

Ne mjeriš se

Istraživači su proučavali navike 162. žena i muškaraca tokom dvije godine. Analiza je pokazala da su u gubitku kilograma bile uspješnije osobe koje su se mjerile svakog jutra, jer su tako kontrolisale unos hrane tokom ostatka dana. Studija je pokazala i da je najbolje mjeriti se odmah nakon buđenja, jer je tada težina najniža u danu.

Preskačeš doručak

Osobe koje započinju dan uravnoteženim obrokom od 600 kalorija imaju manje šansi da pate od naglih napada gladi, nego oni koji za doručak pojedu oko 300 kalorija nemasnih proteina i ugljenih hidrata. Do ovog saznanja došli su istraživači koji su otkrili da je lakše pridržavati se kalorijskih ograničenja u toku danu ako jutro započnete s pravim doručkom.

Avaz.ba

Podijelite članak