Zbog ovih namirnica imate naslage na stomaku

Salo na stomaku najopakiji je neprijatelj dobrog izgleda, ali i zdravlja. Najbrže se taloži, a najsporije uklanja.

Osim vježbi i promjena životnih navika, prvi sljedeći korak u napadačkoj misiji na masne naslage na stomaku jeste izbjegavanje namirnica koje “hrane” salo najkritičnije zone.

Ovo su najuporniji i najopasniji uzročnici stvaranja masnoća:

Gazirana pića

Jedna do dvije čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predjelu struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće, prenose NN.

Namirnice bogate rafinisanim šećerom

Slatkiši, keks, različiti prelivi za salate i sendviče, kao i suhomesnati proizvodi imaju malu hranljivu vrijednost i prepuni su praznih kalorija koje utiču na rast nivoa glukoze u krvi. Rafinisani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljenih hidrata, koji podstiču tijelo da nakuplja masti u području abdomena.

Sir

Sir je odličan izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu da sadrže polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

vijesti.ba

Prethodni članakMještani Alića ponovo blokirali zgradu Općine u Maglaju
Sljedeći članakNakon kišnog perioda, slijede vrućine