Portal 072info

Zbog ovih stvari vam opada kosa

Ako primijetite da kosa počinje da vam opada, ne treba odmah da paničite. Razlozi mogu biti krajnje jednostavni, od nedostatka vitamina do nasljednog faktora.
Stres

Stres je najzastupljeniji faktor opadanja kose. Svaki vid veće povrede, fizičke ili emotivne, može biti uzrok opadanja kose.

Hormoni

Opadanje kose se može uočiti kod početka korištenja pilula za kontracepciju ili kod naglog prestanka, jer one sadrže visok nivo hormona.

Manjak proteina

Nedostatak proteina u organizmu također može dovesti do opadanja kose ili sporijeg rasta kose.

Nasljedni faktor

Ako potičete iz porodice u kojoj žene počinju da gube kosu u određenom periodu, i sami ćete biti skloni tome. Ne postoji recept kojim ćete to moći da spriječite, ali svakako treba da se trudite da održavate kosu što bolje možete.

Trudnoća

Trudnoća je jedan od vidova fizičkog stresa usljed koga dolazi do alopecije zbog promjene u nivou hormona. Do opadanja kose češće dolazi poslije rođenja djeteta nego tokom trudnoće.

Previše A vitamina

Zbog nagomilavanja vitamina A u organizmu dolazi zbog korištenja suplemenata u ishrani ili nekih lijekova. Ovo je bezazlena pojava iz razloga što se kosa vraća normalnom rastu čim se uspostavi normalan balans ovog vitamina u organizmu.

Anemija

Jedna od deset žena, starosti između 20 i 49 godina, je anemična, odnosno suočava se sa nedostatkom željeza u organizmu.

Smanjeno lučenje tiroidne žlijezde

Tiroidna žlijezda se nalazi u vratu i luči hormone koji su odgovorni za mnoge procese u organizmu, između ostalog i za rast kose. Ukoliko tiroidna žlijezda ne luči dovoljno hormona, alopecija je neminovna.

Promjene težine

Nagle promjene telesne težine također mogu biti uzrok proređivanja kose. Ovo se može desiti i kada je gubitak tjelesne težine dobar za vas, ali predstavlja traumu za organizam pa zbog fizičkog stresa i dolazi do opadanja kose.

Source.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box