Zbog pandemije frizer počeo šišati besplatno u parku

3 30
Podijelite vijest

Nedugo nakon što je pandemija prošlog proljeća zatvorila New York, Herman Džejms (James) je uzeo svoje makaze  i stvorio si novi identitet – brijača iz Central Parka.

Godinu dana poslije, posla još ima. Taj je 33-godišnjak još jedna atrakcija, ali i jedini frizer u zelenim plućima Manhattana, poznatog po muzici, disko rolerima i pticama.

Svoj je “salon”, tačnije jedan sklopivi stol, smjestio pod sjenicu od drva i lišća.

https://www.instagram.com/p/COVrTCBhgNs/?utm_source=ig_embed&ig_rid=c5a92c88-a835-48cb-a0e1-0eedb8993c58

Džejms je besplatno šišanje u parku počeo nuditi još u maju 2020. godine nakon što su zbog pandemije zatvoreni svi njujorški saloni, uključujući i onaj u kojemu je radio. Nadao se da će na taj način svojim sugrađanima podići duh u teška vremena i bio je uvjeren da će mu zahvalnost iskazati donacijama.

Mušterije mu obično doniraju tipičnu cijenu šišanja.

– Izložio sam pribor i natpis i čekao da vidim kako će ljudi reagirati. Prvi je došao i sjeo nakon deset minuta. Vrlo brzo su počeli stizati i drugi. Bio je to već 90. dan pandemije i svima je trebalo šišanje – ističe on.

Čuvari parka su isprva bili zbunjeni, no dopustili su mu da ostane. – Niko prije nije napravio ništa slično. Nije bilo prijava ni dozvola. Nisu baš znali što bi sa mnom – prisjeća se.

Na vrhuncu karantina imao je 20 do 25 šišanja dnevno. Danas ih je 10 do 15. Premda su frizerski saloni u međuvremenu otvoreni, Džejms se ne namjerava vratiti u onaj u kojemu je ranije radio.


Podijelite vijest