Zbog pogoršanja situacije Slovenija će možda poslati vojnike u BiH

Screenshot 7 22
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin objavio je kako postoji mogućnost da se slovenski vojnici uključe i u misiju u Bosni i Hercegovini te da njegova zemlja planira razmjestiti 200 svojih vojnika u Slovačkoj, u sklopu jačanja snaga NATO saveza na istočnom krilu zbog krize u Ukrajini.

Po riječima Tonina, pogoršava se i stanje u BiH gdje je misija Evropske unije (Altea) ojačana s dodatnih 500 vojnika, no u njoj nema vojnika iz Slovenije.

ČITAJ JOŠ:  BiH je svjetlosnim godinama daleko od kandidatskog statusa EU

U BiH treba biti vrlo oprezan premda su napetosti ondje još na političkom nivou, rekao je Tonin te izrazio zadovoljstvo što je EU brzom reakcijom ojačao misiju u BiH jer bi se stvari mogle dodatno pogoršati.

Među ovih 500 vojnika iz članica EU-a koji su nedavno poslani u BiH nema Slovenaca, ali postoji mogućnost da se naknadno priključe, kazao je.

U razgovoru za televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar obrane je dodao da će ove sedmice razgovarati sa slovačkim ministrom odbrane o pojedinostima i očekuje da će se specijalna NATO misija u Slovačkoj uspostaviti do ljeta ove godine.

ČITAJ JOŠ:  BiH zabilježila rast direktnih stranih ulaganja prošle godine 

“Pojačavamo svoju prisutnost u NATO misijama. Trenutno je u Latviji 50 naših vojnika i taj broj će ostati nepromijenjen, a  pregovaramo o raspoređivanju postrojbi u Slovačkoj. Već smo donijeli o tome internu odluku, namjeravamo U Slovačku poslati do 200 vojnika”, rekao je.

“Pogotovo zato što su neke zemlje koje su teško opterećene ratom u Ukrajini, ali i izbjegličkim valom iz te zemlje, zamolile da mi preuzmemo dio njihovog tereta. No, o tim konkretnim stvarima razgovarat ću sa slovačkim ministrom obrane ove sedmice”, rekao je Tonin.

ČITAJ JOŠ:  Informacija za maturante: Koja zanimanja su najviše tražena na tržištu rada
Screenshot 7 22
GODISNJICA
MARKETING