Portal 072info

Zbog političke blokade energetskih projekata: Elektroprivreda BiH umjesto struje proizvodi gubitke

Visoke temperature i sušna godina na Balkanu doveli su do pada hidropotencijala i nestašice električne energije, a zemlje ove regije primorane su uvoziti velike količine struje, piše portal The Prestige.

HE Vranduk, jedan od projekata koji kasni u realizaciji FOTO: ARHIV

HE Vranduk, jedan od projekata koji kasni u realizaciji FOTO: ARHIV

Od zemlje koja je donedavno izvozila struju, BiH je postala veliki uvoznik. Milionska sredstva su izdvojena za kupovinu električne energije iz inostranstva, prenosi Slobodna Bosna.

– U normalnim okolnostima BiH je zapravo bila jedini regionalni izvoznik električne energije, a sada je udvostručila uvoz na 152 miliona KM u prvih 6 mjeseci ove godine – piše Reuters.

Osim toga, BiH je zbog nedostatka električne energije morala uvoziti i ugalj u istom periodu. U ovu svrhu potrošeno je čak 300 miliona KM od početka godine.

Hidroelektrane na Balkanu su podbacile u proizvodnji, što je dovelo do rasta cijene od 30 posto. Albanija se gotovo u potpunosti oslanja na hidroenergiju. U BiH ova vrsta proizvodnje električne energije pokriva 50 posto potreba, a u Hrvatskoj i Sloveniji 40 posto.

Albanija je samo za jedan mjesec tokom ovog ljeta potrošila gotovo 60 miliona KM na uvoz struje.

Elektroprivreda BiH zabilježila je finansijski gubitak u prvoj polovini ove godine, što se nije desilo u proteklih pet godina.

BiH je još prije desetak godina planirala graditi nekoliko velikih hidro i termo elektrana, no sve je blokirano u politikantskoj režiji nedoraslih političara koji su rušenjem energetskih projekata skupljali političke poene.

U tome su se osobito isticali bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, bivši lider SDA Sulejman Tihić te aktuelni lider SBB Fahrudin Radončić. Oni su udžruženim snagama srušili energetske projekte i nesumnjivo su najzaslužniji za to što je danas BiH prisiljena uvoziti električnu energiju iako je imala historijsku priliku da se nametne kao regionalna energetska velesila.

Oslobođenje.ba

Podijelite članak