Screenshot 5 56
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 28, 2021 @ 15:50
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

U Bosni i Hercegovini još ne postoji jedinstvena Covid propusnica. I po ovom pitanju je prevladalo politikanstvo predstavivši se kao entitetskim pitanjem.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini počela je prije nekoliko mjeseci i još se precizno ne zna koliko je građana vakcinisano. Razlog za to jeste što pojedini, oni koji su vakcinisani protiv koronavirusa u inostranstvu domaćim institucijama nisu prijavili da su to učinili. Oni su dobili i potvrdu strane države da su vakcinisani, a na osnovu koje mogu lakše putovati i vršiti druge aktivnosti.

Ove potvrde ili propusnice u Bosni i Hercegovini nisu jedinstvene – izdaju ih entiteti, odnosno kantoni. U Republici Srpskoj smatraju da je ovo isključivo entitetsko pitanje naglasivši da njihove propusnice sadrže sve ono na čemu je insistirala Evropska unija. U Federaciji Bosne i Hercegovine svaki kanton pojedinačno izdaje ove propusnice.

U FBiH postoji spremnost za jedinstvene propusnice, ali ne i u drugom entitetu. U međuvremenu postoje navodi da su pojedini građani imali poteškoća prilikom putovanja u drugu državu koristeći se propusnicama koje su izdale bosanskohercegovačke vlasti.

S druge strane, nije poznato da su u drugim zemljama ovakve propusnice izdavale instance vlasti ispod one centralne – u njima postoje jedinstvene propusnice, a ne one koje izdaju regije, pokrajine ili slično.

S obzirom na to da se Covid propusnicama o vakcinaciji sve više uslovljavaju različite aktivnosti, onda ne bi bilo iznenađujuće da propusnica izdata u jednom kantonu ne bi bila prihvaćena u drugom kantonu zbog tehničkog, birokratskog ili nekog drugog propusta.