Zbog poskupljenja struje slovenska kompanija želi napustiti bh. tržište, 220 radnika bi završilo na ulici!

bosanski petrovac firma 2 696x432 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kako je Elektroprivreda jedini proizvođač električne energije u BiH firma Pirnar, iako svjesna da njime ugrožava vlastitu egzistenciju, bila je primorana potpisati ovaj ugovor.

Ekonomski razvoj Bosanskog Petrovca baziran je na nekoliko firmi koje posluju u toj općini. Jedna od uspješnijih je slovenska firma Pirnar, od koje živi 220 porodica iz ove i okolnih općina. Do kraja godine planiraju zaposliti još 40 radnika. Planovi su im poljuljani zbog dešavanja u Ukrajini, ali i zbog divljanja cijena u Bosni i Hercegovini, posebno električne energije.

Slovenska firma Pirnar radi gotovo 15 godina u Bosanskom Petrovcu i jedna je od vodećih po ostvarenoj dobiti u Unsko-sanskom kantonu. Zapošljava 220 radnika s prosječnom platom od 1.200 maraka.

  • Majka sam dvoje djece, zaposlena sam u Pirnaru dvije i po godine. Redovna primanja, zaštita na radu – sve po pravilu – priča nam radnica Jelena Dukić.
  • Najbolji uslovi, plata, radno vrijeme, odnosi – sve korektno – dodaje inžinjer Anel Bećirspahić.

Radnici su iz Bosanskog Petrovca, Ključa i Drvara, zbog čega su odlučili i izgraditi zgradu za povoljniji smještaj radnika.

  • Ne samo da bi povoljnije stanovali, nego bismo im riješili stambeno pitanje jer je jako teško naći stambeni objekt koji je useljiv – kaže direktor firme Pirnar Sandi Terzić.

Svu proizvodnju izvoze u Sloveniju i za sada nisu ugroženi dešavanjima u Ukrajini, ali, kažu, svjesni su opasnosti.

  • Najcrnji scenarij je rat i ko će onda kupovati neku robu, namještaj, građevinski materijal, a država ili Evropa u ratu. Realno je da svi očekujemo probleme – ističe Terzić.

Iako imaju velike planove, trenutno se bore za golu egzistenciju jer im je, kažu, Elektroprivreda dostavila ugovor po kojem će struju morati plaćati 400 posto skuplje nego ostali privredni subjekti u BiH.

  • Od 7. januara poskupljenje je ograničeno do 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali to se nije odnosilo na našu firmu zašto zato što smo u prošloj godini imali drugog snabdjevača za električnu energiju – objašnjava Terzić.

Kako je Elektroprivreda jedini proizvođač električne energije u BiH firma Pirnar, iako svjesna da njime ugrožava vlastitu egzistenciju, bila je primorana potpisati ovaj ugovor.

  • Bio sam kod ministra energetike, kod premijera kantona, kod načelnika opštine; jednostavno, kažu da je to država u državi i ne očekujem nikakvu pomoć, sam sam sebi oslonac – dodaje Terzić.
  • Prva mogućnost je da Federealni parlament izradi autentično tumačenje kako bi se svim kvalificiranim kupcima omogućilo korištenje ograničenja poskupljenja struje do 20 posto bez obzira na dobavljača u prošloj godini, a druga mogućnost je da se izvrši dopuna zakona kako bi se obuhvatili svi kvalificirani kupci – smatra Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Zastupničkom domu BiH.

Nadležne u Elektroprivredi smo pitali za razloge ovog poskupljenja i da li će sada svaki novi privrednik u BiH plaćati električnu energiju 400 posto skuplje od već postojećih kupaca, jer ih to, onda, na samom početku usmjerava na neke druge države, ali iz Elektroprivrede odgovor nismo dobili.

Dodajmo na kraju da je ova firma prošle godine po osnovu PDV-a i doprinosa u državni budžet uplatila gotovo deset miliona. Međutim, ako trend rasta cijene struje bude nastavljen, u skoroj budućnosti ova će firma, zbog povoljnijih uvjeta, preseliti vlastite pogone u neku drugu državu gdje će zapošljavati i plaćati PDV i doprinose.