Portal 072info

Zbog povećanja troškova esencijalne liste na 75 miliona KM ugrožene plaće zdravstvenih radnika!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Godinama se regulira status zdravstvenih radnika, pogotovo doktora, ali oni nisu zadovoljni time, jer osim ispraznih i bombastičnih najava o različitim reformama ništa se značajno ne dešava, piše novinska agencija Patria.

Zbog toga je Glavni odbor Sindikata donio odluku da, ukoliko se nastavi ovakvo ponašanje, polako će početi s pripremama za štrajk i borbu za svoja prava. Problem za koji je sadašnja Vlada KS i premijer Elmedin Konaković najavili da će ekspresno riješiti, a tiče se esencijalne liste lijekova, nije riješen, ali su troškovi dodatno povećani, saznaje Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Suština u svemu je da A esencijalnu listu lijekova donosi federalni ministar od 2012. godine, a prije su radili Zavodi, a Kanton Sarajevo je jedini koji primjenjuje tu listu u punom kapacitetu. B i C listu esencijalnih lijekova izrađuju kantonalni ministri odnosno komisija koju imenuje ministar.

A lista nema nikakve nadoknade, na B listi su lijekovi za koje se plaća participacija, dok je C lista bolnička.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Problem je što iz svega proizilazi to što onaj ko donosi odluku koliko šta košta nije onaj koji plaća! Jer lijekovi ne mogu npr. isto koštati u Livnu i Sarajevu. Jer se u Sarajevu proda 500.000 Paracetamola, a npr. u Livnu pet. Dok je Zavod izrađivao esencijalne liste one su koštale 50 miliona KM, a sada to košta 75 miliona KM – kaže naš izvor.

Inače, na ovaj problem upozoravao je Kenan Crnkić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje KS kojeg je sadašnja Vlada KS iz njima poznatih razloga smijenila, iako je Zavod poslovao u plusu. Upravo iz ovog razloga Sindikat ljekara nije u saopćenju ni spomenuo Zavod, već samo menadžment Domova zdravlja KS i Vladu KS, odniosno resorno ministarstvo i ministricu Emiru Tanović-Mikulec, koja se nije proslavila svojim radom od imenovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nije se povećao broj osiguranja, a odlijevanja tih sredstava su ogromna. Sada su zdravstveni radnici shvatili da će zbog enormnih odlijevanja sredstava njima biti uskraćene finansije. Sadašnja Vlada je kazala da će tu listu poderati, ali gubici su sada još i veći – dodao je naš izvor.

Kako je upozoreno ovakav nakaradni sistem neće biti još dugo održiv, s obzirom da se esencijalne liste povećavaju u skladu sa sumnjivim dogovrima ministara i određenih farmaceutskih kuća.

– Zbog pogrešnog vođenja ustanove u predhodnom periodu i neselektivnog i nepotrebnog zapošljavanja došli smo u situaciju da moramo spašavati ustanovu i radna mjesta. Mi smo društvo sa jako velikom potrošnjom lijekova. Esencijalnu listu rade „stručnjaci“, kao da nisu iz oblasti medicine. Ovakva esencijalna lista samo nanosi štetu zdravlju stanovništva – poručuju iz ovog sindikata. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Tragično je što nikoga ne brinu ovakva dešavanja. Mi imamo predispozicije za kvalitetno zdravstvo, ali ga nemamo. Mnogima odgovara ovakvo stanje, jer se na ovaj način bogate. Lažna je slika da pacijent ima sva prava. Dobijanjem tzv. besplatnog lijeka pacijent je na gubitku. Ovakvo stanje odgovara samo onima na vlasti. Umjesto da se stvara kvalitet, mi stvaramo kvantitet nauštrb prvog – rekli su iz Sindikata u saopćenju.

 

nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME