Screenshot 2 8
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obavještava potrošače da se zbog utvrđenog prisustva parazita iz prodaje povlači proizvod “Oslić bez glave i repa Hubbsi”. S ciljem zaštite zdravlja potrošača, Agencija za sigurnost hrane je, odmah po prijemu obavijesti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo o utvrđenom prisustvu parazita iz porodice Anisakidae u duboko smrznutoj ribi oslić bez glave i repa Hubbsi, dostavila sve raspoložive informacije na daljnje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

FIXGEHALT

Prema dostupnim informacijama, navedeni proizvod stavljen je na tržište pod robnom markom Bingo u PVC pakovanju, i to:

  • Pakovanje od jedan kilogram s datumom pakiranja od 24.3.2021., 1.6.2021. i 7.6.2021.;
  • Pakovanje od dva kilograma s datumom pakiranja 1.6.2021. i 7.6.2021. godine.

Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, uvoznik u Bosnu i Hercegovinu je Andrea&Giovanni d.o.o. Čitluk, a pakiran je i distribuiran od AG Frigo Ljubuški.

“U skladu s informacijom koju je Agencija primila od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Tuzla, izvršen je inspekcijski nadzor centralnog magacina subjekta u poslovanju s hranom Bingo d.o.o.Tuzla te je utvrđeno da su poduzete mjere povlačenja navedenih proizvoda iz prodaje”, ukazali su iz Agencije za sigurnost hrane.

LIDER

Istakli su kako proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u trgovinu namirnicama, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

“Ova obavijest odnosi se samo na proizvod s gore navedenim podacima”, saopćili su iz Agencije za sigurnost hrane.