Zbog problema s izučavanjem bosanskog jezika u Liplju: Roditelji spremni pravdu tražiti pred sudom

Liplje
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U četvrtak, 30. septembra, ispred Osnovne škole “Sveti Sava” Zvornik, Područno odjeljenje “Liplje”, održat će se hitan sastanak roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti iz Liplja kod Zvornika, a povod je onemogućavanje izučavanja bosanskog jezika u područnoj školi “Liplje”, javlja Anadolu Agency (AA).

Planirano je da skupu prisustvuje i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, kao i mnogobrojni predstavnici političkog i javnog života, uključujući i predstavnike međunarodne zajednice.

Predstavnik roditelja Husein Sačević podsjetio je u izjavi za AA da su do kraja septembra dali rok Ministarstvu prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da se riješi problem izučavanja bosanskog jezika.

“Radi se o problemu izučavanja i upisa Bosanskog jezika u matične knjige i pedagošku dokumentaciju, to je najveći problem. Vidjet ćemo da li će do 30. septembra riješiti da djeca mogu normalno pohađati nastavu ili ćemo poslije 30. septrembra uključiti pravni tim i podnijeti tužbe, ako se ne udovolji zahtjevu“, kazao je Sačević, napominjući da su roditelji spremni pravdu tražiti pred sudom.

Podsjetio je da njihova borba za izučavanje bosanskog jezika u lokalnoj školi traje četiri godine.

“Osim toga, od 1. septembra smo imali dva sastanka i mi smo im poslali pozive, ali niko iz Ministarstva prosvjete iz Banjaluke nije se odazvao niti je otkazao dolazak na sastanak. Mi njih ne interesujemo, očigledno, i zato smo dali rok da se do 30. septrembra riješi naš problem, i onda idemo s tužbama protiv pojedinaca i protiv institucija, ako se ništa ne riješi“, rekao je predstavnik roditelja, dodajući da vjeruje da će biti riješeno pitanje, ako ima pravne države.

Istaknuo je kako je cilj svega uništiti i degradirati identitet države preko pitanja jezika.

“Radi se na negiranju države na svim poljima, negiranju Bošnjaka kao naroda. Nazivaju nas okupatorima Podrinja. To su naša imanja, kuće, naša zemlja Bosna, jedina“, kazao je Sačević.

Djeca koja idu u Područno odjeljenje “Liplje” nastavit će pohađati nastavu do 30. septembra, do kada je rok da im bude dostavljena pisana odluka o ukidanju Bosanskog jezika u školama bh. entiteta Repulika Srpska.

Roditelji bošnjačke djece su ranije ovog mjeseca poručili da, ukoliko ne dobiju zvaničnu odluku do 30. septembra, njihova djeca ponovo neće ići u školu dok im ne bude dozvoljeno izučavanje bosanskog jezika.

Roditeljima djece bošnjačke nacionalnosti iz Liplja rečeno je ranije iz škole da imaju odluku ili nekakav trag od Ministarstva prosvjete RS-a i Pedagoškog zavoda RS-a da se djeci ne može upisivati u dokumente predmet Bosanski jezik, nego “jezik bošnjačkog naroda”.

Roditelji već četiri godine traže taj dokument o odluci ili sporazumu na osnovu kojeg postupaju u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Zvornik i time onemogućavaju izučavanje bosanskog jezika.

GODISNJICA
MARKETING