Zbog proslave u Konjicu umrle su četiri osobe, zato je sarajevski dernek za svaku osudu

Podijelite vijest

Pametni uče na tuđim greškama, glupi na svojim, a naš čovjek vjerovatno neće nikad naučiti. Mnogi su vjerovali da je svečanost u Konjicu poslužila kao lekcija kako se ne treba ponašati u vrijeme pandemije, ali sinoćnji sarajevski dernek dokazuje da to ipak nije tako. Svečanost povodom 70 godina postojanja namjenske industrije Igman u Konjicu, koja je od ovog grada napravila žarište širenja virusa u našoj zemlji, zbog termina i naivnog načina tretiranja problema nakon što se saznalo da je gost iz Srbije bio zaražen koronavirusom, možda i može imati koji smisleniji alibi, ali nakon kasnijeg tragičnog epiloga i to potpuno gubi smisao.

Konjička svečanost uzela je četiri ljudska života i na svojim tragičnim posljedicama trebala biti lekcija svima, ponajviše predstavnicima vlasti, odgovornima svih nivoa, ali sinoćnje slike i poruka koja su otišle iz Golf kluba sasvim su drugačije.

Ne čudi da je dominantan komentar javnosti na sinoćnje dešavanje da zakon vrijedi samo za “običan narod”, a da elita – politička, društvena i estradna živi u nekoj svojoj dimenziji poštivanja zakona, licemjernog odnosa prema obavezama i ograničenjima.

I stvarno je tako, jer prekršajne prijave i novčane kazne od 500 KM državnom ministru, uglednim ljekarima, profesorima s fakulteta ili estradnim zvijezdama, u kontekstu njihove platežne moći, ne znače baš ništa.

Objašnjenja kako se ne može odbiti poziv prijatelja, kako je neko bio samo kratko ili nešto slično što se danas može pročitati u alibi obraćanjima onih koji su prekršili sve mjere koje je vlast donijela zbog suzbijanja pandemije koronavirusa, jednostavno nemaju nikakva smisla i uvreda su za sve one brojne građane ove zemlje koji su se skoro dva mjeseca pridržavali svih preporučenih mjera.

Zanimljivo je i zapitati se koji su motivi vodili Slađanu Mandić da krišom organizovanu proslavu rođendana javno objavljuje na društvenim mrežama.

Današnje smjene i ostavke koje su uslijedile samo su dio formalnih posljedica, a one koje se ne mogu sažeti prekršajnom prijavom ili smjenom tek će se vidjeti. Da li će sinoćnji skup mimo ograničenja napraviti novi klaster širenja koronavirusa ne možemo znati sada, ali možemo sigurni biti da će poruke koje “zdravstvena vlast” svakodnevno odašilje, posebno na konferencijama Kriznog štaba u podne, biti tretirane s mnogo više rezerve.

Klix.ba


Podijelite vijest