Zbog pušenja mu prijeti iseljenje iz stana

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

607_20130731171939_di

Sud u Nemačkoj je donio odluku da jedan strastveni pušač u iznajmljenom stanu može iz njega biti iseljen ukoliko se utvrdi da se dim širi van stana po zgradi i stambenom bloku.

Sud u Diseldorfu je tu odluku doio nakon što se na stanara žalila vlasnica zgrade u kome živi Fridhelm Adolfs, jer su osjetili kako se iz stana osjeća i širi duhanski dim. 

Adlofs, koji ima 74 godine i dugogodišnji je strastveni pušač ima na ovu odluku pravo žalbe, kaže da stan nije pravilno izolovan, tako da duvanski dim izlazi iz stana i širi se stambenim blokom. 

Ova odluka njemačkog suda je za neke možda i iznenađujuća, s obzirom da je Njemačka prema pušačima tolerantnija nego što je to slučaj sa Engleskom i Amerikom, ali je pušenje i u Njemačkoj zabranjeno na javnim mestima. U restoranima u ovoj zemlji postoje posebne prostorije u kojima je pušenje dozvoljeno. 

Iako su zakoni koji regulišu pušenje u Njemačkoj dosta blaži nego u nekim drugim zemljalma, u Diseldorfu se redovno održavaju demonstracije protiv zakona o pušenju koji pušači smatraju diskriminatorskim, pa se na jednom od njih pojavio transparent po kome je zakon okarakterisan "kao da su ga pisali nacisti ili komunisti". 

Pušači su naročito bijesni zbog toga što u nekim djelovima Njemačke pooštrena zabrana pušenja, pa je ono zabranjeno na primjer u šatorima na karnevalima i festivalima. 

Ova nova sudska odluka o eventualnom izbacivanju iz stana čovjeka koji ima preko 70 godina prilično je uzburkala javnost u Njemačkoj, iako bi žalba, na koju ima pravo mogla da bude riješena u njegovu korist. 

Adolfs u tom stanu živi preko 40 godina, a u sudskoj odluci se takođe naglašava da ljudi imaju osnovno pravo da puše u svojim domovima. 

Bivši nemački kancelar Helmut Kol, koji je takođe strastveni pušač tokom televizijskih intervjua insistira na tome da može slobodno da puši. U jednom nedavnom pojavljivanju na televiziji popušio je ukupno 13 cigareta.

federalna.ba/BBC