Zbog računovodstvene greške: Ukrajina ostala uskraćena za tri milijarde dolara pomoći

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) napravila je računovodstvenu grešku u procjeni vrijednosti vojne podrške koju je SAD do danas pružio Ukrajini. 

Otkrivanje greške je slobodilo još otprilike 3 milijarde dolara pomoći, iznos koji će vjerovatno ublažiti potrebu da Kongres usvoji dodatni paket pomoći prije kraj fiskalne godine u septembru, rekli su CNN-u više dužnosnika Kongresa i administracije.

Frustracija republikanaca

Greška o kojoj su zastupnici i osoblje Kongresa obaviješteni u četvrtak, izazvala je frustraciju republikanaca u odborima Zastupničkog doma za vanjske poslove i oružane snage. Vjeruju da je greška smanjila količinu američke podrške koja je stigla do Ukrajine prije protivofanzive.

– Otkrivanje računovodstvene greške od tri milijarde dolara otkrivene prije dva mjeseca i tek danas podijeljene s Kongresom je u najmanju ruku izuzetno problematično. Ta su se sredstva mogla upotrijebiti za dodatne zalihe i oružje za nadolazeću protuofanzivu, umjesto da se sredstva racioniraju za ostatak fiskalne godine – napisali su u izjavi u četvrtak predsjedavajući Predstavničkog doma vanjskih poslova Majkl Mekol (Michael McCaul) i predsjedavajući Predstavničkog doma oružanih snaga MAjk Rodžers (Mike Rogers).

Na raspolaganju oko 5,3 milijarde dolara

Prije nego što su ove nove informacije izašle na vidjelo, Pentagon je rekao da je ostalo nešto više od 2,3 milijarde dolara dostupnih za predsjedničku upravu za povlačenje sredstava za Ukrajinu. Sada, zbog ovog otkrića, na raspolaganju je još oko 5,3 milijarde dolara, daleko više čak i od najvećeg pojedinačnog paketa koji je isporučen Ukrajini.

Sada kada je dostupno više sredstava, izvori iz Kongresa rekli su da su manje zabrinuti zbog hitne potrebe za novim paketom finansiranja za Ukrajinu. Oni vjeruju da je vjerovatno da će novopronađena sredstva pružiti američku podršku Ukrajini do kraja ljeta.

Računovodstvena greška dogodila se jer su SAD, kada su prebacile oružje u Ukrajinu, računale vrijednost zamjene oružja umjesto vrijednosti stvarnog oružja, objasnili su dužnosnici odbrane. To je povećalo cijenu svakog paketa, jer novo oružje košta više od starog oružja i rezultiralo je pogrešnom pretpostavkom da je iskorišteno više sredstava.