“Zbog rasta cijena građani u BiH će racionalnije kupovati”

Podijelite vijest

Povećanje cijena osnovnih životnih namirnica te ostalih roba i usluga mijenja i potrošačke navike stanovnika Bosne i Hercegovine. Prioriteti su se promijenili, prvenstveno iz razloga što rast cijena ne prati rast primanja.

Admir Kapo, predsjednik Udruženja kupujmo i koristimo domaće, smatra da će upravo iz tih razloga doći do racionalnije kupovine i da će ljudi kupovati samo ono što im je neophodno, dok će se, kako kaže, mnogi morati odreći i nekih dosdašnjih „luksuza“.

ČITAJ JOŠ:  Šta se dešava sa cijenama polovnih automobila u BiH?

-U suštini, BiH spada u kategoriju društava gdje radnici imaju skromna primanja, uvijek se gledalo šta je to jeftinije, pa je u određenim kategorijama imala i ogromne deficite, jer ono što se uvozilo u BiH bilo je lošijeg kvaliteta i jeftinije, a mnogi nisu u situaciji da biraju kvalitet već ono što je jeftinije – kazao je Kapo za Fenu.

Dodao je da BiH uvozi većinu sirovina za preradu i da zbog toga moramo često plaćati cijenu koja nije prikladna za naš standard i da će većina bh. građana i dalje nastaviti da kupuje jeftinije proizvode.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini u junu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 1,4 posto. Na godišnjem nivou, juni 2021. – juni 2022. rast cijena iznosi 15,8 posto.

Sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za juli 2022. godine iznosi 2.668,32 KM i prema pokazateljima Sindikata, pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 41,59 posto, a minimalnom platom 20,35 posto.


Podijelite vijest