Zbog straha od “bonskih ovlasti”: Bevanda “pronašao” rješenje i obezbijedio nedovoljno novca za provedbu izbora

Milorad Dodik je najavio, HDZ-ov ministar Vjekoslav Bevanda je sproveo u djelo. Novac za provedbu Općih izbora je osiguran. Ustvari, osiguran je samo dio novca od ukupno 12,5 miliona KM koliko je Centralnoj izbornoj komisiji BiH potrebno za provedbu izbora. Od potrebnih 12,5 odobreno je 9,7 miliona KM.

Prvo je u ponedjeljak ujutro Vjekoslav Bevanda odbio da u dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH uvrsti prijedlog Posebne odluke kojom se od prenesenih sredstava iz prethodnih godina CIK-u odobrava 12,5 miliona KM. Bevandino obrazloženje je bilo da će on, kao ministar finansija i trezora BiH, pripremiti posebnu odluku o posuđivanju novca.

“Prijedlog odluke o odobravanju privremenog koristenja dijela sredstava od dozvola za koristenje radio-frekvencijskog spektra za pruzanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema”, naziv je dokumenta kojeg je Vjekoslav Bevanda dostavio na izglasavanje Vijeću ministara BiH.

Odluka je jednoglasno usvojena. To znači da će CIK-u od GSM licenci biti posuđeno 9,7 miliona KM. U pitanju je, dakle, isti iznost koji je ministar finansija Vjekoslav Bevanda za Opće izbore predvidio i u Nacrtu budžeta institucija BiH.

Podsjećamo, nakon što je Bevanda uputio Nacrt budžeta u proceduru, reagirala je i Centralna izborna komisija BiH, uporivši da je 9,7 miolona KM “nedovoljno za provedbu izbora”.

“U odnosu na potrebna sredstva nacrt budžeta za Centralnu izbornu komisiju BiH  je niži za cca 2.800.000 KM. Centralna izborna komisija BiH je u osnovnom budžetskom zahtjevu za 2022. godinu iskazala potrebu za Centralnu izbornu komisiju BiH u iznosu od 12.858.000 KM od čega 9.768.000 KM za Program posebnih namjena – provedba Općih uzbora 2022. godine. Centralna izborna komisija BiH je dostavila i Aneks  budžetskog zahtjeva za uvećanje sredstava za provedbu Općih izbora 2022. godine za 2.000.000 KM zbog planiranog uvećanja naknada za članove biračkih odbora”, saopćeno je tada iz CIK-a.

HDZ BiH mjesecima je opstruirao usvajanje odluka potrebnih za finansiranje Općih izbora. No, kada je postalo izvjesno da će OHR upotrijebiti bonske ovlasti, Vjekoslav Bevanda je ekspresno pronašao rješenje o kojem je javnost, noć ranije, izvijestio lider SNDS-a Milorad Dodik.

Istraga.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE