Zbog stresa u izolaciji više jedemo, evo kako da se riješite ove ružne navike

Podijelite vijest

Prejedanje zbog stresa je nešto s čime se mnogi svakodnevno bore i kada su stvari normalne, no otokako je zavladala pandemija koronavirusa čini se da je ovaj problem zadesio i one koji ne jedu previše kao odgovor na anksioznost ili druge emocije. Bilo da se prvi put borite sa stresom koji je sve učestaliji želimo da znate da postoji način kako da se izborite s ovom situacijom. I ono što je najbitnije ne morate se odreći svojih omiljenih poslastica.

Kada ste shvatili da stres povećava vašu želju za hranom dobra je ideja povesti računa o tome šta izaziva stres i smisliti plan kako da ga se riješite. Bilo da gledate vijesti ili razgovarate s prijateljem ili članom porodice koji vas iritira, važno je pronaći način da smanjite okidač na stres.

Zapamtite da sada nije vrijeme da se odreknete svojih omiljenih poslastica. Hrana je dio vaše ishrane i vaša radost. Očekivati ​​sebe da se odreknete možda onoga što je jedno od rijetkih zadovoljstava koje sebi sada možete pružiti je nerealno i nepotrebno.

Ono što trebate je uspostaviti zdrav odnos s omiljenom hranom kako biste izbjegli začarani krug prejedanja zbog stresa i debljanja. To uključuje uživanje u omiljenoj hrani u razumnim porcijama.

Jedan od najboljih načina uživanja u omiljenim poslasticama, gdje izbjegavate prejedanje je konzumacija grickalica. Jedite perece, ribice, krekere.

Uređivanje kuhinje može biti posebno korisno. Očistite svoje ladice od kolačića, slatkiša i bezalkoholnih pića i napunite ih voćem. Također dobra ideja je da ovakvu vrstu hrane stavite na visoke police, tako da slatkiši neće biti prvo što ćete uzeti da jedete. U fržideru voće i povrće nek vam bude najuočljivije.

Kada dobijete želju da pojedete nešto zapitajte se jeste li zaista gladni. Ako se nađete u kuhinji sjetite se da ste ručali prije sat, tada ćete shvatiti da je najpametnije da ipak napustite kuhinju.

Osjećaj želje za hranom unatoč nedostatku prave gladi također može značiti da ste zabrinuti ili da vam je dosadno. Umjesto da posegnete za lijekovima koji umiruju stres, otiđite u kratku šetnju, nazovite prijatelja, okupajte se, slušajte muziku, gledajte filmove ili jednostavno operite zube.

Napravite sebi čaj. Ispijanje pića poput čaja može biti izvrstan način za umanjivanje želje za hranom koja je uzrkovana stresom. Jedite niskokaloričnu hranu.

Ostali savjeti

Ako radite od kuće, napravite pauze tokom dana. Odmorite se kako biste jeli. Ovo vam također može pomoći da izbjegnete nepromišljeno grickanje tokom napornog rada.

Pauza za fizičku aktivnost poput šetnje ili bavljenja jogom ili istezanjem također može biti osvježavajuća i prilika da raščistite svoj um i opustite se na nekoliko minuta.

Zakažite virtualne obroke s prijateljima. To je posebno korisno ako ste sami i borite se sa stresom. Odredite vrijeme za večeru i jedite s vašim najboljim prijateljem putem videopoziva.

Meditirajte desetak minuta. Usporeno i duboko disanje može vas odvratiti od toga da se prejedate.

Kada ste gladni pokušajte pojesti zdrave namirnice, nutricionisti preporučuju: komad tamne čokolade bogate antioksidansima, pomiješajte bobice sa šlagom, krem sirev, čokoladni sirup s voćem, puding od vanilije i avokada.


Podijelite vijest