Zbog suše mnogi poljoprivrednici zbrajaju štete: Vreća kupusa bila 5, sada košta 10 maraka

23 4
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Sprečkom polju, u Pribavi i Donjoj Lohinji, u općini Gračanica i Velikoj i Maloj Brijesnici u Doboj-Istoku, naseljima oduvijek poznatim po proizvodnji povrća, proizvođači kupusa ne pamte težu godinu od ove. Zbog toga imamo, kako nam navode, i „paprene“ cijene kupusa na pijacama.

Tako je vreća kupusa od 13 kilograma 10 maraka, dok je prošle godine koštala 5 KM.

Voda iz bunara

Najveći razlog dvostruko više cijene kupusa je suša.

Oni koji nisu imali vlastito zalijevanje uroda sada zbrajaju štete. Ima i drugih primjera. Izbjeglica iz Vlasenice Fatima Hurić je kupus u Donjoj Lohinji kod Gračanice zasijala na svega 800 kvadrata i postigla prinos iznad očekivanja.

– Zasadila sam kupus i onda je krenula suša, pa se rasad osušio. Bila sam uporna, pa sam ga ponovo zasadila, ali smo iz bunara u parcelu instalirali zalijevanje „kap po kap“, rodio je i izvanrednog je kvaliteta. Ljudi me zovu i dolaze kući, mole za vreću kupusa, ne pitaju za cijenu. U ovom poslu mi pomažu sin Fahrudin i tri moje drugarice Bahrija Jašarević, Zilka Šiljković i Sejda Aljukić – kazala nam je Fatima.

Rad za dnevnicu

Sve četiri vrijedne žene izbjeglice su iz Vlasenice, Srebrenice i Potočara. U genocidu su ostale bez muževa.

– Nama ništa nije teško. Radimo i za dnevnicu koja iznosi 30 maraka, ali i uz besplatan prijevoz i hranu, i nama je to dobro. Kada nismo na dnevnici, radimo kod sebe. Sagradile smo i kuće, borimo se – rekla nam je Hurić.

NA 800 kvadrata pod kupusom Hurić se nada da će zaraditi 2.000 KM za ovu sezonu.