Zbog velike potražnje prijeti nestašica namještaja

Podijelite vijest

Na hiljade građana čiji su domovi stradali u poplavama prve dane i noći nakon adaptacije mogli bi da provedu sjedeći i spavajući na podovima, s obzirom na to da vlada velika potražnja za namještajem, koji je u pojedinim salonima već rezervisan, pišu Nezavisne.

Stručnjaci iz oblasti prerade drveta ocjenjuju kako do nestašice dolazi zbog toga što je veliki dio proizvodnih kapaciteta poplavljen, kao i zbog orijentacije proizvođača prema izvozu i unaprijed dogovorenim poslovima.

Prvi problem nastaje već pri nabavci sirovine, gdje zbog oštećenih puteva kamioni ne mogu u šume, a što se dalje odražava i na same drvoprerađivače, te na samom kraju proizvodnju i prodaju.

U salonu namještaja “GMP enterijeri”, a koji ima svoju proizvodnju i čiji su pogoni bili poplavljeni, kažu kako je potražnja za namještajem u posljednjih nekoliko dana povećana, a da još veću potražnju očekuju kada se stanovi isuše i budu adaptirani.

“Najviše su traženi kauči, ugaone garniture i francuski ležajevi, kojih zasad imamo dovoljno pa nije potrebno puno čekati na isporuku”, kazali su nam u ovom salonu.

I u salonu “Nove drvne industrije Vrbas”, a čija je proizvodnja zbog poplave obustavljena, kažu kako su kreveti trenutno najtraženiji, ali da ih zbog svega što se desilo nema na stanju.

Banjalučanki Jeleni S. iz naselja Lazarevo voda nije ušla u novoizgrađeni stan koji je kupila prije nekoliko sedmica, ali sada ima problema sa njegovim opremanjem.

“Izabrala sam namještaj u jednom lokalnom salonu, ali su mi skrenuli pažnju da zbog situacije koja je nastala u zemlji i obima posla moram da čekam najmanje mjesec dana”, kazala je ona.

Kako je primijetila, na 90 odsto izloženog namještaja u tom salonu stoji oznaka “rezervisano” ili “prodato”, što je jasan znak da je potražnja velika.

Depo.ba