Portal 072info

Zbog velikog broja zaraženih oko 300 osoba će morati u samoizolaciju

JužnaKoreja 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vijest o 50 novozaraženih koronavirusom u Stocu je iznenađujuća, ali nije nas previše šokirala, jer se niko od testiranih za sada nije žalio na težu simptomatologiju, rekao je za “N1” direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

Doktor Raguž je pojasnio da su do sada četiri osobe prijavile blago povišenu temperaturu. Inače, svi slučajevi su povezani sa pogonom za preradu ribe, u kojem radi oko 120 zaposlenika. Prije šest dana, potvrđen je prvi slučaj zaraze kod osobe iz Ljubinja.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Bez obzira na veliki broj zaraženih, nemamo tešku kliničku sliku i praktično nemamo jako izražene simptome bolesti. Jutros smo dobili rezultate testova, odnosno imena osoba i pristupili smo obavještavanju i epidemiološkom izvidu. Prema dosadašnjim iskustvima, svaka zaražena osoba, pored svojih konatakata na poslu, privatno može imati od 10 do 15 primarnih kontakata. Naši timovi su već kontaktirali 70 odsto pozitivnih osoba i broj njihovih primarnih kontakata je manji od procjena. Ne očekujemo više od 300 kontakata koji će morati u samoizolaciju. Među testiranim zaposlenicima jedna je uposlenica koja ima negativan test. I ona će, također, u samoizolaciju i biće retestirana nakon određenog vremena. Sada moramo popisati te osobe, staviti u samoizolaciju, pratiti njihovo zdravstveno stanje, a posebno pratiti one osobe koje spadaju u rizične skupine, izjavio je Raguž za N1.

Kako je naglasio da “dodatno trebamo pripaziti, ukoliko ima neko jako bolestan, da se uradi dodatna dijagnostika na vrijeme kako ne bi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja tih osoba”. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Kada znamo da u tih 50 obitelji imamo zaraženog i da su sve te obitelji stavljene u samoizolaciju – na taj način smo, praktično, spriječili dalje širenje. Mi ćemo i dalje ‘ući’ u tu populaciju i pokušati detektirati koliko je zaraženih unutar obitelji. Međutim, zbog očekivanog velikog broja primarnih kontakata, biće jako teško u kratkom vremenu uzeti briseve pa ćemo se fokusirati na slučajeve kod kojih se ukažu simptomi ili pogoršanja kliničke slike – tada ćemo reagirati. Radimo tako da praktično nemamo vikenda, slobodnih dana niti radnog vremana, dodao je Raguž.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Brico s najdužim stažom u BiH

072info.com

Privrednici: Nećemo preživjeti novi “lockdown”

072info.com

Sarajlije na razne načine pokušaju biti bez maske: Jedan od njih je prošao pored policije glumeći trkača

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6