Portal 072info

Zbog zaduživanja počela reforma javnog sektora, EU dobiva kontrolu nad nabavkama i zapošljavanjem

Screenshot 2 1311
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novi krug zaduživanja kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kao i dobijanje kreditne linije iz novog paketa Evropske komisije zahtijevat će od naše zemlje ozbiljniju reformu javnog sektora. Ona bi trebala obuhvatati i kontrolu od nezavisnih revizora iz Brisela najosjetljivijih procesa naše vlasti – javnih nabavki i zapošljavanja. Da su zbog potrebe novog kruga zaduživanja i za domaće vlasti prijeko potrebnih sredstava počeli neki procesi svjedoči i jučerašnji sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija o, kako je navedeno, “reformi javnih preduzeća, što je jedna od strukturnih reformi u narednom periodu za koje je Republika Srpska veoma zainteresovana”.

Reforma javnih preduzeća, osim reforme zdravstvenog sektora, bit će jedna od najznačajnijih poluga novog programa s MMF-om za koji je Republika Srpska već izrazila zainteresovanost, saopšteno je iz vlade ovog entiteta.

U narednom periodu bit će održan niz sastanaka na tehničkom nivou da bi bila sačinjena mapa puta za reformu javnih preduzeća u Republici Srpskoj, te identifikovane specifične oblasti za koje svaka od međunarodnih finansijskih institucija može pružiti pomoć.

Na sastanku je istaknut značaj usaglašavanja i koordinacije mjera koje će biti provedene u okviru ovog projekta i između različitih međunarodnih finansijskih institucija, koje će biti partneri Vladi Republike Srpske.

Već smo pisali kako je Ukrajinski parlament odobrio potpisivanje ugovora s Evropskom komisijom, koji obuhvata kreditno zaduživanje od 1,2 milijarde eura, ali i međunarodnu kontrolu javnog sektora.

Da bi Ukrajina dobila ovu kreditnu tranšu, Brisel je od Kijeva tražio, što obuhvata ugovor, kontrolu javnih nabavki, zapošljavanja i poslovanja državnih kompanija, posebno kompromitovanih posljednjih godina, a koje će po novom kontrolisati nezavisni revizori Evropske komisije. Slične stvari je Brisel tražio i od naše zemlje koja od EU očekuje 250 miliona eura kreditnih sredstava u narednom periodu, a nalazi se u istoj kreditnoj grupi kao i Ukrajina.

Ekonomski analitičar Draško Aćimović za Klix.ba je kazao kako su osnovni uslovi za dobijanje novih kreditnih krugova od najvažnijih međunarodnih finansijskih izvora – reforme, od kojih su osnovne povećanje transparentnosti i efikasnosti u nabavci medicinske opreme, uvođenje reformi u carinsku i poresku upravu, jačanje nezavisnosti, kontrole i efektivnog rada pravosuđa, povećanje transparentnosti u radu državne uprave uz veće ovlasti i nezavisnost agencije za borbu protiv kriminala te uvođenje normativne zakonske baze za upravljanje javnim preduzećima na korporativnom principu uz kontrolu javnih nabavki i troškova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)