Portal 072info

Zbog zloupotrebe položaja krivična prijava protiv federalnog ministra Kaplana

Tužilaštvo KS-a pokrenulo predistražne radnje protiv Kaplana.

Protiv Salmira Kaplana, federalnog ministra kulture i sporta, krivičnu prijavu podnio je Denis Gratz, predsjednik Naše stranke, zbog zloupotrebe položaja i kršenja Krivičnog zakona Federacije. Tužilaštvo Kantona Sarajevo, s naznakom hitnosti, izdalo je zahtjev Federalnoj upravi policije za provjeru ovih navoda.

Erdal Trhulj, Adil Osmanović, Damir Mašić, Sanjin Halimović i Salmir Kaplan ministri su koji su u mandatu koji je već pri kraju primali najviše naknade za smještaj i odvojeni život – 600 KM. Od njih pet krivična prijava podnijeta je samo protiv Salmira Kaplana, jer je otvoreno priznao da je živio u svom stanu, a primao naknadu, tvrde u Našoj stranci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ja sam svoj dio uradio. U ovoj zemlji se mora početi s prijavama i svako ko za krivično djelo sazna mora ga početi prijavljivati“, kaže predsjednik Naše stranke Denis Gratz.

Kaplan tvrdi da je prve tri godine ministarskog mandata živio kao podstanar, a da mu je mjesto prebavilišta Stolac, ali i priznaje da je posljednjih 11 mjeseci primao naknadu, a živio u svom stanu u Sarajevu. “Znao sam da primam tih 600 KM, ne mogu reći da nisam znao, ali se nisam bavio time“, kaže Kaplan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Time se nije bavila ni Komisija za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade, koju opet čini pet ministara, a koja odobrava troškove za naknade. “Mi kao komsija nemamo uvid u to šta do nekretnina imaju ministri“, navodi predsjednik Komsije Damir Mašić.

U Komisji ističu da su na početku mandata naknade ministrima smanjili za 50 %, što znači da su ministri iz prethodnih mandata primali i do 1.200 KM naknade. I danas su izdvajanja za naknade u Vladi Federacije velika za 13 ministara 226.000 KM, a prava na naknade imaju i mnogi državni službenici. Zbog toga je potrebno mijenjati uredbe i zakone. Kaplan je kaže shvatio da nije bilo moralno što je primao naknadu posljednjih 11 mjeseci, pa je ta sredstva uplatio u dobrotvorne svrhe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Federalna.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME