Portal 072info

Zbogom euro: Evo koliko mu je ostalo godina

“Euro može da nestane za deset godina ukoliko ne bude značajnih ekonomskih reformi”, kaže Emanul Makron, popularni bivši francuski ministar ekonomije.

“Istina koju svi moraju da prihvate jeste da je euro nepotpuna valuta i da ne može da traje bez velikih reformi”, rekao je Makron koji će na predstojećim izborima u Francuskoj nastupiti kao nezavisni kandidat.

Govoreći o fijasku jedinstvene evropske valute, kaže da je problem u tome što euro nije uspio da dobije u Evropi “pun međunarodni suverenitet i ne vodi se pravilima, koja na primjer važe kod dolara”, kaže on i dodaje da je očigledna različitost država članica.

Prema njegovom mišljenju Njemačka i Francuska su dvije sile koje su u stanju da promijene ovu situaciju. On smatra da Francuska mora da reformiše svoje tržište rada i obrazovnog sistema kako bi oživjela ekonomski rast. Kada je riječ o Njemačkoj, Makron kaže da upravo zbog mana eura, ona trenutno ima korist na račun slabijih članica, prenosi “Tanjug”…

“Nedostaci eura idu na ruku Njemačkoj”, naveo je on ukazujući na to da stvari moraju da se mijenjaju.

Kao zagovornik evropskih integracija, Makron je pomenuo i nedostatak povjerenja između Francuske i Njemačke, koja kako kaže, koči reforme eurozone.

“Postoji dio odgovornosti koji snosi Francuska i ukoliko budem izabran preuzet ću tu odgovornost. Vjerujem da će i Njemačka učiniti isto”, rekao je on.

Podijelite članak