Portal 072info

Zbogom gužvama: Sinoć otvorena Sarajevska zaobilaznica!

Dugo čekana Sarajevska zaobilaznica u blizini vijadukta Vlakovo, koja će olakšati prilaz glavnom gradu BiH i rasteretiti saobraćaj prema Hercegovini, otvorena je sinoć. Devet kilometara dugu dionicu Sarajevo sjever – Sarajevo zapad u promet je pustio direktor JP Autoceste FBiH, Ensad Karić.

“Puštanje u promet autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici za nas je mnogo više nego puštanje u promet još jedne završene dionice. Građani Sarajeva, Bosne i Hercegovine su dugih deset godina strpljivo čekali ovaj trenutak. Ovih devet kilometara omogućava da se na ulazu u grad smanje gužve i da sam grad Sarajevo rasteretimo od nepotrebnih saobraćajnih gužvi”, rekao je prilikom otvaranja Karić.

Cestarina na autocesti na Sarajevskoj zaobilaznici neće se naplaćivati.

Otvaranju su prisustvovali i ministri iz Vijeća ministara, visoki dužnosnici Vlade FBiH, predstavnici diplomatskog kora i brojne javne ličnosti iz kulturnog i političkog života BiH, a prisutne je nastupom zabavljao dječiji hor Princess krofne, javlja Fena.

Ovaj građevinski projekat u posljednje je dvije godine obezbijedio posao za više stotina radnika, a izvele su ga domaće kompanije Euro-asfalt i ŽGP, piše agencija Patria.

Izgradnjom devet kilometara duge dionice, koja povezuju izgrađeni autoput od Zenice do Vogošće sa dijelom autoputa koji se od Sarajeva gradi prema Hercegovini, a čija je izgradnja koštala oko 36,8 miliona KM, domaća pamet izgradila je u roku i to po najvišim svjetskim standardima.

Ensad Karić, direktor JP Autoceste Federacije BiH, kaže da ovaj projekt ne znači samo manje gužve pilikom ulaska u glavni grad BiH, već jedan zamajac koji je bh. građevinarima otvorio vrata u bolju budućnost.

“Naše firme koje su radile na izgradnji Sarajevske zaobilaznice, nakon ovakvih projekata stekle su reference koje im omogućavaju da učestvuju na tenderima bilo gdje u svijetu, bez obzira o kako velikim projektima se radilo”, kaže Karić.

“Izgradnju ove dionice preuzeli smo prije dvije godine, a onda u roku od samo deset mjeseci napravili autoput kojim će sada vozila nesmetano saobraćati. To nam govori samo jednu stvar, a to je da naša zemlja ima sposobne i vrijedne ljude”, dodaje Karić.

Sarajevska zaobilaznica najznačajniji je saobraćajni infrastrukturni projekt u posljednjih 30 godina u Sarajevu, piše Patria.

radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box