ZDK: Broj zaraženih povećan na 198, u Maglaju do sada zaraženo 113 osoba

Podijelite vijest

Tokom proteklih 24 sata u Zeničko-dobojskom kantonu otkriveno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj do sada zaraženih osoba u tom kantonu povećan na 198.

Najviše zaraženih, pritom su svi otkriveni u zadnjih mjesec dana, evidentirano je na području općine Maglaj gdje je do sada otkriveno ukupno 113 zaraženih osoba.

Nakon nekoliko dana stagnacije, blago je povećan i broj zaraženih u Zenici, gdje se, od 9. marta i prvog otkrivenog slučaja u Federaciji Bosne i Hercegovine, broj zaraženih popeo na 37.

ČITAJ JOŠ:  Zašto su opasne ponovne zaraze koronom

Značajniji broj zaraženih do sada je otkriven i u Zavidovićima (21) te u Žepču (14), dok je u ostalim općinama broj zaraženih manji od pet osoba, a u Olovu i Usori do sada nije otkriven nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

Na liječenju na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) nalaze se 23, a u izolatoriju KBZ-a još 99 osoba koje su pozitivne, ali niko od njih nije na respiratoru. Preminulih u tom kantonu nije bilo od početka pandemije, a nešto više od 60 osoba je i izliječeno. Neki se od njih još uvijek nalaze pod obaveznim 14-dnevnim zdravstvenim nadzorom u svojim domovima, nakon čega se smatraju potpuno izliječenim te se mogu vratiti redovnim obavezama.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Ukupno je pod zdravstvenim nadzorom 2.468 osoba. Četiri su osobe prekršile zabranu kretanja za mlađe od 18 te starije od 65 godina, dok je sedam zabranu kretanja tokom policijskog sata, zbog čega je od strane policije izrečeno 11 sankcija.


Podijelite vijest