ZDK dobio novih 12 certificiranih mentora za bolji kvalitet praktične nastave

201221 mentori1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona i njemačka organizacija GIZ realizirali su obuku te danas i dodijelili certifikate za 12 mentora iz poslovnih subjekata, koji su uspješno završili obuku u sklopu projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, koji finansiraju vlade Njemačke i Švicarske.

U okviru Sporazuma o lokalnoj subvenciji, potpisanog između Privredne komore ZDK i njemačke organizacije GIZ, mentore su obučavali certificirani master-treneri, čime su stvorene dodatne pretpostavke za uspješniju integraciju dualno orijentisanog stručnog obrazovanja u srednjim školama u ZDK-u.

– Težište obuke bilo je na stručnom obrazovanju, koje je praktično usmjereno, odnosno usmjereno na praktično planiranje, praktični rad i praktičnu kontrolu. Tako da će, u stvari, mentori koji će po ovim metodama školovati učenike u sklopu stručnog obrazovanja, učiti ih praktičnim vještinama – kazala je predstavnica GIZ-a i voditeljica projekta Sonja Ruetz.

Predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić napomenula je kako su obuku prošli mentori iz preduzeća kod kojih učenici srednjih stručnih škola idu na praktičnu nastavu.

– Ovo je za Privrednu komoru ZDK već četvrta obuka mentora. Ranije smo mentore obučavali zahvaljujući drugim finansijerima. Mogu reći da smo kanton koji ima najveći broj obučenih mentora, upravo zahvaljujući tim projektnim aktivnostima – istakla je Babić, koja je dodala da po tome “prednjače u odnosu na druge kantone”.

Novina je da ovu grupu mentora, koji su ključ za kvalitetnu obuku srednjoškolaca, obučavaju master-treneri koji su prošli posebnu i jedinstvenu obuku za master-trenere u BiH. Nakon današnje promocije, ZDK ima obučenih 57 mentora i četiri master-trenera pa su, napominje Babić, uspostavili i Registar obučenih mentora.

Podršku obuci mentora dalo je i Minisatrstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK, jer je, kako je istakla pomoćnica ministra Bernadeta Galijašević, ova obuka “u interesu povećanja kvaliteta praktične nastave”, koja se odvija kod poslovnih subjekata u tom kantonu.

– Ono što se možemo pohvaliti, jeste 1.088 potpisanih ugovora – dakle 1.088 učenika srednjih stručnih i tehničkih škola obavlja svoju praktičnu nastavu kod poslovnih subjekata.

Naravno, uz pomoć svojih mentora, a to su, prije svega, koordinatori i profesori praktične nastave iz škola, ali i mentori iz kompanija, koji su, sada, proširili svoje kompetencije. Vjerujemo da će, sada, i praktična nastava u školama dobiti veći kvalitet. Naravno, sutra će i tržište rada biti bogatije za kompetentnu i kvalifikovanu radnu snagu – podvukla je Galijašević.