Portal 072info

ZDK: Kakvu vodu pijemo: Pogledajte rezultate analize

Institut za zdralje i sigurnost hrane iz Zenice objavio je rezultate ispitivanja uzorka vode koji su rađeni za mjesec srpanj/juli za za području ZDK-a.

Njihova analiza je pokazala da je u srpnju/lipnju bilo 4.4% zdravstveno neispravnih uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu iz gradskih vodovoda i to u vodovodima Kaknja, Visokog, Vareša, Olova i Tešanja.

Ovo predstavlja blago pogoršanje stanja mikrobiološke ispravnosti vode u ovim gradskim vodovodima u odnosu na prošli mjesec, navode oni u svojoj analizi.

Analize su pokazale da je u kategoriji ‘ostalih vodnih objekata’ bilo 75% mikrobiološki neispravnih uzoraka vode za piće što predstavlja pogoršanje u odnosu na prethodni mjesec.

“Postoji trend značajnog varirajuće mikrobiološke ispravnosti vode iz lokalnih vodnih objekata, u skladu sa stanjem okoliša vodnih objekata i meteorološkoj situaciji”, navode iz Instituta.

Ispravnost vode je bila loša i u Kantonu Sarajevo. Mersiha Mehmedagić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, je na nedavnoj sjednici postavila zastupničko pitanje glede mikrobiološke (ne)ispravnosti vode, a iz Zavoda za javno zdravstvo KS je dostavljen odgovor sa podacima o rezultatima mikrobioloških analiza vode za piće.

U odgovoru se navodi da je u 2017. godini, zaključno sa 31. svibnjem/majom, osam uzoraka vode nije odgovaralo mikrobiološkim parametrima pravilnika i skoro svi se nalaze u Općini Trnovo. Naime, u izvještaju je navedeno da su uzroci zagađenja uglavnom fekalnog porijekla uzrokovanog “koliformnim bakterijama, Escherichia coli i Enterococcuss spp, te sporadičnoj pojavi bakterije Pseudomonas Aeruginosa.”

Ona je navela da nitko o tome nije obavijestio stanoviništvo niti im dopremio rezervne zalihe vode.

Naime, korektivne mjere  i preporuke podrazumijevaju da se obustavi snabdijevanje korisnika higijenski neispravnom vodom, obavijesti korisnike da voda nije za piće, ličnu higijenu i higijenu posuđa, da se obezbijedi alternativni način snabdijevanja vodom, izvrši mehaničko čišćenje, ispiranje i hiperhlorinacije vodnih objekata.

Ipak, sadašnje stanje ispravnosti vode u Kantonu Sarajevo predstavlja poboljšanje budući da je tijekom 2016.  Zavod za javno zdravstvo uzeo ukupno 519 uzoraka koji su analizirani na mikrobiološku ispravnost od čega je 481 uzorak odgovarao, a 38 nije odgovaralo Pravilniku.

Akta.ba

Podijelite članak