ZDK: Ko i kako bira mjesta na kojima se postavljaju radari

Adel Sinanović, zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK, na posljednjoj sjednici zatražio je da se utvrdi koji je tačan cilj postavljanja radara te kako se biraju mjesta na kojima će biti postavljeni.

Iza bandera

– Danas se radari postavljaju iza bandera, grmova, na benzinskim pumpama… Primijetio sam da vozači naglo koče kad primijete radar. Mislim da bi ovaj uređaj trebao služiti da utječe na smanjenje brzine i spriječi saobraćajne nesreće te da se ljudi opamete pri vožnji, a ne da prepada vozače – rekao je Sinanović, koji je usto pohvalio pojačane saobraćajne kontrole u ovom gradu posljednjih dana.

adel-sinanovic55

Sinanović: Naglo koče

S druge strane, Aldina Ahmić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK, kaže za „Avaz” da trenutno imaju pet mobilnih radara koji su aktivni na svim putevima u ZDK.

aldina-ahmic55

Ahmić: Preventivno djelovanje

– Radari se postavljaju u skladu s našim procjenama te analizama iz Akcionog plana, kao i posebnog plana pojačanih aktivnosti u oblasti saobraćaja. U 2016. godini, a s ciljem preventivnog djelovanja, na svim magistralnim putevima u ZDK postavljena su 22 saobraćajna znaka “Radarska kontrola”, da bi se vozači pravovremeno upozorili na mjesta na kojima se najčešće vrše kontrole u saobraćaju – kaže Ahmić.

Pojačane aktivnosti

Iz ovog ministarstva napominju da je efikasnijem provođenju pojačanih aktivnosti doprinijela nabavka i kupovina tri nova, mobilna radarska sistema, koja su u proteklom periodu bila aktivna i korištena prilikom kontrola i zavedenih akcija u saobraćaju.

Radari u 2016. zabilježili više od 106.000 prekršaja

Prema podacima MUP-a ZDK, u 2016. godini radarski sistemi na putevima na području ovog kantona zabilježili su 106.414 prekršaja.

– Stacionarni radari instalirani na magistralnim putevima evidentirali su 61.809 prekršaja i za novčanu naplatu ukupan iznos je 2.477.960 KM. Mobilni radari evidentirali su 44.605 prekršaja i moguća naplativost izrečenih kazni je 1.631.812 KM – podaci su MUP-a ZDK.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE