ZDK: Krenuo upis u “malu školu”

ZDK: Krenuo upis u “malu školu”

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, uradilo je plan za primjenu Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu. Ovim Programom u školskoj 2014/2015. godini bit će obuhvaćena djeca koja će do 1.marta 2015. godine navršiti 5 godina i 6 mjeseci života i koja, u ovoj školskoj godini, nisu bila upisana u neku od predškolskih ustanova. Prijava djece se vrši u periodu od 26.01.2015. godine do 13.02.2015. godine, a mjesto upisa naznačeno ja na školi koju će dijete pohađati. Program će se realizirati u dva ciklusa, od kojih prvi traje od marta do maja, a drugi u periodu maj-juli.

Djeca, koja su u ovoj školskoj godini, pohađala predškolsku ustanovu u kojoj se realizira Cjeloviti razvojni program neće biti obuhvaćena Programom obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja jer Cjeloviti razvojni program sadrži i Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja. Nakon završene „male škole“ bit će dodijeljena uvjerenja koja će služiti za upis u osnovnu školu.

Inače, Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja traje 150 sati (10 radnih sedmica / 3 sata dnevno) i u cjelosti se finansira iz budžeta Kantona. On se realizira u javnim i privatnim verifikovanim predškolskim ustanovama te u školama (u sredinama gdje ne postoje predškolske ustanove).Plan „male škole“ je urađen prema školskim područjima i usklađen sa blizinom objekata škola i predškolskih ustanova.Za kraj, obavještenje za roditelje odnosno staratelje djece koja će pohađati Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, da su prilikom upisa djetata dužni donijeti: izvod iz matične knjige rođenih (original ili kopija), ljekarsko uvjerenje, isključivo – za upis u predškolsku ustanovu i kopiju lične karte roditelja/staratelja. Dokumente nije potrebno ovjeravati, a ljekarsko uvjerenje je besplatno. Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđene su i novčane kazne za roditelje koji ne upišu dijete u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu.

zdk.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica