ZDK Lani 1.047 oboljelih od karcinoma

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prošle godine registrirano je najmanje 1.047 oboljelih od nekog karcinoma, prosječne starosti 65 godina, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Prikupljeni podaci

Naime, Institut za područje ZDK kontinuirano vodi evidenciju o broju oboljelih od malignoma, putem registra koji se “puni” prikupljenim podacima iz “Prijava oboljelog od maligne neoplazme”.

Kako pojašnjavaju iz Instituta, te prijave su, prema propisima, obavezni dostavljati nadležni ljekari svih nivoa zdravstvene zaštite koji utvrde oboljenje.

– Međutim, ovu obavezu ne ispunjavaju svi pa se podaci iz Registra moraju uzeti s izvjesnom rezervom, odnosno oni ovise o ažurnosti prijavljivača. No, prema podacima iz Registra INZ, na području Kantona tokom 2018. godine prijavljeno je 1.047 oboljelih od malignih neoplazmi i to 566 muškaraca i 481 žena – kažu iz Instituta.

Ističu da je godinu ranije broj prijavljenih oboljelih bio 1.067, te da je broj evidentiranih neznatno manji u odnosu na prethodnu, ali i ranije godine. 

Najviše starih

– Najviše oboljelih je iznad 65 godina (543 slučaja), zatim od 50 do 64 godine (402 prijavljenih), od 25 do 49 godina (95 prijavljenih), od 15 do 24 godine (tri slučaja), 0 do 6 godina (tri slučaja), te na kraju od 7 do 14 godina (jedan slučaj) – pojašnjavaju iz Instituta.

 Vodeće maligne neoplazme

Na osnovu pristiglih prijava, u Institutu kažu da se može govoriti o nekoliko vodećih malignih neoplazmi kod muškaraca i žena.

– Vodeće maligne neoplazme kod muškarca su pluća i bronhija, prostate, rak debelog crijeva i jetre. Kod žena su to karcinom dojke, bronhija i pluća, te pankreasa – kažu iz Instituta.

AVAZ – D.PAŠALIĆ