ZDK: Manje saobraćajnih nezgoda, ali više poginulih i teže povrijeđenih

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona evidentiralo je u prva četiri mjeseca ove godine ukupno 828 saobraćajnih nezgoda, u kojima je smrtno stradalo šest te povrijeđeno 260 osoba – kazala je u izjavi za Fenu šefica Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK Aldina Alić.

Pri tome je 225 osoba zadobilo lakše, a 35 teže povrede na putevima u tom kantonu.

– Kada posmatramo uzroke saobraćajnih nezgoda, u 206 nezgoda uzrok je bila neprilagođena brzina uslovima puta, u 47 nezgoda vožnja pod dejstvom alkohola, u osam slučajeva klizav put, u jednom slučaju neispravan pneumatik, dok se u 566 saobraćajnih nezgoda radilo o ostalim uzrocima.

Pod ostalim uzrocima se podrazumijeva nepoštivanje vertikalne i horizontalne signalizacije i nepoštivanje ostalih saobraćajnih propisa, odnosno preticanje na nedozvoljenim mjestima, nedržanje odstojanja… -ističe Alić.

U pogledu kategorije puta, najviše se saobraćajnih nezgoda u ZDK-u desilo na ulicama u naseljima (334), zatim na magistralnim putevima (146), na lokalnim putevima (127), na regionalnim putevima (119) te na autoputu A1 (47), dok se na ostalim mjestima desilo 55 saobraćajnih nezgoda.

Copy

U istom periodu prošle godine, bilo je nešto više, 853 saobraćajne nezgode, u kojima su tri osobe poginule, 182 zadobile su laške, a 42 teže ozljede.

Prethodni članakAkcija Centra za socijalni rad u Zenici: Deset maloljetnika zatečeno u prosjačenju 
Sljedeći članakKarate klub “Metalno” učestovovao na kupu “Futura 2022”