Portal 072info

ZDK: Preventivno u unapređenju bezbjednosti saobraćaja

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja na području kantona za period 2017.-2019. godina. Program, između ostalog, predviđa pojačano prisustvo policijskih službenika na regionalnih i drugim cestama u kantonu, prije svega s ciljem preventivnog djelovanja.

U izradi Programa poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja učestvovala su tri kantonalna ministarstva: unutrašnjih poslova, obrazovanja, te prometa i komunikacija.

Kada su u pitanju obaveze policije, kaže ministar unutrašnjih poslova, Nikola Arsenić, one podrazumjevaju nastavak pojačanih kontrola i prisustva policijskih službenika na svim putevima na području kantona, što je tokom ove godine dalo pozitivne rezultate. Naime, u odnosu na proteklu godinu, broj smrtno stradalih smanjen je za 50 procenata.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova namjeravaju izvršiti nabavku i uređaja za kontrolu vozača na opojna sredstva. Paralelno će se nastaviti sa edukacijom stanovništva, naročito učenika osnovnih škola, ali i ostalih građana.

Za naredni period ministar najavljuje veće prisustvo policijskih službenika na svim cestama na području ZDK. Taj dio posla većinom će biti prepušten novouposlenim policajcima, a akcenat će biti dat preventivnom djelovanju. (R.Š.)

 

foto: Nejro Alijević
rtvze.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box