ZDK: Sve više mladih u redovima za obrok spasa!

Više od 1.000 korisnika svakodnevno koristi usluge Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”, a upravo im je taj obrok uglavnom i jedini. Posebno je alarmantna situacija da se iz godine u godinu broj korisnika povećava, ali i da su u posljednje vrijeme u redovima za čekanje sve češće mladi.

600 korisnika

Prema riječima Zijade Kliko, direktorice Regionalnog odbora “Merhameta” u Zenici, po obrok spasa u Zenici, Kaknju i Brezi svakodnevno dolazi 600 korisnika.

– Oni koji nisu u mogućnosti da dođu lično po topli obrok i iftar u prostorije Merhameta, naši aktivisti prehrambene pakete dijele na terenu, i to u Žepču, Visokom i Varešu, gdje nemamo naše kuhinje – pojašnjava Kliko.

I ove godine nastavljena je dugogodišnja tradicija organiziranja akcije „Iftar“, kada se u „Merhametu“ trude obogatiti stalne obroke.

– Tokom ramazana naše aktivnosti su pojačane. Trudimo se obogatiti obroke, da naši korisnici osjete radost iftara. Osim naših kuhinja u tri općine, obroke dijelimo u ruralnim područjima – na terenu. Također, tokom ramazana dijelimo i prehrambene pakete socijalno-ugroženom stanovništvu – ističe Kliko.

Obogatiti obrok

Posebno zabrinjavajućim smatra podatak da je u redovima sve više mladih ljudi, u što smo se i sami uvjerili prilikom naše posjete, koji su bez posla, pa im njihov obrok predstavlja spas da prehrane svoje porodice.

– Osim što se povećava broj korisnika, specifično je i to da su prije dolazili uglavnom stari. Danas je sve više mladih, bez posla, koji dolaze po obrok spasa. Ovaj trend prisutan je u svim regionalnim odborima, ne samo u našem kantonu – ističe ona.

Na kraju kaže da će se potruditi obrok obogatiti i za Bajram, kako bi njihovi korisnici osjetili čari najradosnijeg mjeseca kod muslimana.

Riječ korisnika

– Ne bježim od ovoga, budući da mi je ovo jedini obrok danas koji imam. Jedva sam “izganjao” da ga dobijem. Slijepo sam lice i nemam nikakvih primanja. Nije me stid doći ovdje da bih nahranio sebe i svoju porodicu – kaže Jasmin Salkanović.

– Svaki dan dolazim ovdje. Sva penzija mi ode za drva, komunalije i kredit, ostane mi 20 KM. Dvije godine dolazim ovdje i zahvalna sam „Merhametu“ na ovom obroku bez kojeg bismo inače svi ovdje bili gladni – kaže Šećira Šabanović.

Avaz.ba