Portal 072info

ZDK: Umanjeno kreditno zaduženje

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Vlada Zeničko dobojskog kantona će umjesto ranije planiranih 28,5 miliona maraka,za ovu godinu realizovati kreditno zaduženje od 17 miliona maraka i to po osnovu 2 lota, dok za 3 preostala lota nije bilo ponuđača, saopćeno je na današnoj pres konferenciji nakon sjednice Vlade.

Ministar finansija, Andrej Kajić je saopćio, da će Vlada ZDK do kraja godine kroz 2 lota osigurati kreditna sredstva u ukupnom iznosu od 17 miliona maraka, namijenjena za izmirenje naslijeđenog duga.

-Slijedi žalbeni rok, a nakon toga potpisivanje ugovora sa izabranim ponuđačima. Prihodovna strana za ovu godinu je dobra (11,8 posto više nego u istom periodu prošle godine) kao i ukupno stanje budžeta tako da nije upitna isplata tekućih transfera, istakao je premijer Miralem Galijašević naglasivši da u ovom momentu nije potrebno 28 miliona maraka.

Vlada je razmatrala i Informaciju o deponovanju otpada na Regionalnu deponiju Mošćanica. Neke od općina, podsjeća resorni ministar Goran Bulajić, još nisu postupile po rješenju sa federalnog nivoa o rokovima za zatvaranje nelegalnih deponija. Kanton je spreman uključiti se u rješavanje pitanja pretovarnih stanica i cijene dovoza otpada, kazao je ministar Bulajić, najavivši za oktobar sastanak sa općinskim upravama.

Vlada ZDK dala je saglasnost na Memorandum o razumijevanju koji tretira podršku ustanovama kulture o općeg značaja i interesa za BiH. Obaveze počinju od naredne godine.

RTVZE

Podijelite članak