Ilustracija
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Upis djece za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu (POPOiO) u ZDK-u u školskoj 2016./2017. godini bit će realiziran od 6. do 10. februara.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a u saopćenju za javnost navodi da je početak realizacije Programa planiran za 2. mart ove godine.

– Detaljnije informacije o mjestu upisa i realizacije Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, kao i potrebnoj dokumentaciji za upis dostupne su na oglasnim pločama osnovnih škola i predškolskih ustanova – navodi se.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, u saradnji s javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području tog kantona uradilo je plan za implementaciju Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu.

Programom obaveznog  predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) u školskoj 2016/2017. godini bit će obuhvaćena djeca koja 1. marta ove godine navršavaju pet godina i šest mjeseci života i koja, u ovoj školskoj godini, nisu bila upisana u neku od predškolskih ustanova.

Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu finansira se iz budžeta kantona u trajanju od 180 sati (12 radnih sedmica/3 sata dnevno).

Realiziraju ga javne i privatne predškolske ustanove koje su verifikovane, tj. upisane u Registar predškolskih ustanova ZDK, kao i škole u sredinama gdje ne postoje predškolske ustanove u državnoj ili privatnoj svojini.

– Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđene su i novčane kazne za roditelje/staratelje, koji ne upišu dijete u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu – navodi se u saopćenju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, prenosi Pres služba ZDK.

Program POPOiO bit će realiziran u dva ciklusa. Prvi ciklus u periodu mart – maj, a drugi u periodu juni-august.