Portal 072info

ZDK: Upisana 3.473 prvačića, 156 više nego prošle godine

Počela nova školska 2017./2018. godina

Nova školska 2017./2018. godina jučer je počela u svim osnovnim i srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu. U 60 osnovnih škola upisano je 30.919 učenika, dok je u 31 srednju školu upisan 12.841 učenik.

Osam privatnih

Kako je za „Avaz“ kazala Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, od ukupno 91 škole osam je privatnih i ni u jednoj nije zabilježen nijedan problem.

– Prvi školski dan je počeo prema planu. Sve su škole pripremljene za rad i nije bilo nikakvih problema. U svakom trenutku imamo sve informacije s terena i javnost ćemo pravovremeno obavijestiti u slučaju nekih nepredviđenih dešavanja – rekla nam je Galijašević.

U prvi razred osnovnih škola na području ZDK upisana su 3.473 učenika, što je za 156 više nego prošle godine. S druge strane, u srednjim školama zabilježen je manji broj upisanih učenika za 188. Međutim, kako kaže Galijašević, to nije nikakav alarmantan podatak.

– Jednostavno je bila manje brojna generacija devetih razreda u odnosu na maturante. Posljednjih nekoliko godina naš kanton ima skoro isti prosjek upisa učenika u škole, tako da ove godine nešto manji broj upisanih srednjoškolaca ne treba nikoga zabrinjavati – kazala je Galijašević.

Proljetni raspust

Prvo polugodište i za srednjoškolce trajat će do 29. decembra, a od ove godine će se primjenjivati i novi Zakon o srednjoj školi, a proljetni raspust bit će, također, posljednja sedmica marta.

Kako je jučer saopćeno iz Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK, u svim školama na području ovog kantona stvoreni su uvjeti za nesmetan početak nove školske godine. O ovoj temi održan je i sastanak s predstavnicima Vlade ZDK.

70 radnika na neodređeno

– Postignut je dogovor i u vezi s kvalitetnim načinom zbrinjavanja tehnološkog viška radnika u osnovnim i srednjim školama u ZDK na način da niti jedan radnik u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja neće biti proglašen tehnološkim viškom. Također, ove školske godine oko 70 radnika u osnovnim i srednjim školama na području ZDK imat će priliku da riješi radnopravni status na neodređeno vrijeme – navodi se u saopćenju.

Avaz.ba

Podijelite članak