Portal 072info

ZDK: Usvojena Strategija razvoja

Skupština Zeničko dobojskog kantona jednoglasno je danas u nastavku 23. sjednice, usvojila Odluku o prihvatanju Strategije razvoja za period 2016-2020. godine.

Usvojen je i Elaborat o opravdanosti osnivanja Zavoda za zaštitu kulturne baštine. U nastavku 23. sjednice Skupštine razmatrana je i jednoglasno prihvaćena Strategija razvoja ZDK za period 2016-2020 godine. Uvodna pojašnjenja iznijela je Đenana Ćolaković, rukovodilac Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte pri Vladi ZDK,istakavši da se Strategija po vertikali oslanja na više razvojnih i strateških dokumenata,kako BiH tako i Evropske unije.

Strategija razvoja ZDK podržana je od strane svih Klubova političkih stranaka, uz sugestije i prijedloge da se o njenoj provedbi povremeno informišu. Skupština je prihvatila i Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Zavoda za zaštitu kulturne baštine ZDK.

Resorni ministar, Mensur Sinanović ukazuje da se između tri opcije, Vlada trenutno opredjelila za najeftiniju, što znači da se neće formirati Zavod kao javna ustanova. Formirat ćemo službu unutar Odsjeka za kulturu sa četiri stručne osobe koje će voditi ovu oblast, kazao je ministar Sinanović.

Klub zastupnika SBB-a tražio je odgodu današnjeg nastavka 23. sjednice ali za ovaj prijedlog nije dobio podršku unutar Kolegija Skupštine.

rtvze.ba

Podijelite članak